Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

FOTO În „pielea” unei persoane cu dizabilități. Reprezentanții APL-urilor au testat drumul spre o secție de votare

02 Iul. 2021, 12:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Iul. 2021, 12:28 // Societate //  Valentina Buză

În cadrul unui flash-mob, mai mulți reprezentanți ai APL-urilor din Șoldănești și Leova „s-au pus în pielea” unei persoane cu dizabilități. Astfel, aceștia au fost invitați să meargă la o secție de votare din localitate, amplasată de obicei într-un loc public, folosind diverse echipamente asistive ale persoanelor cu dizabilități, precum: scaun rulant, baston alb, cadru de mers.

Potrivit informațiilor, participanții la acțiune au simulat diferite tipuri de dizabilități pentru a înțelege mai bine specificul dizabilității, provocările pe care le întâmpină aceste persoane nu doar în ziua alegerilor, dar și în viața de zi cu zi.

„După activitate, participanții au luat parte și la o acțiune de debrifare a celor întâmplate, pentru a înțelege impactul activității și a fi punctate unele priorități pe termen mediu și lung în domeniul accesibilității și drepturilor persoanelor cu dizabilități. Astfel, autoritățile au putut înțelege mai bine importanța accesibilității și faptul că, în condițiile actuale, persoanelor cu dizabilități le este deseori limitat dreptul la vot, prin simplul fapt că ele nu pot ajunge la urnele de vot”, se arată în comunicat.

Participanții la activitate au menționat că acest exercițiu i-a responsabilizat mai mult și pe viitor vor atrage o atenție mai mare la nivelul de accesibilitate din raion.

Responsabilii cred că prin astfel de acțiuni de sensibilizare și implicarea comună a tuturor actorilor responsabili pentru asigurarea condițiilor de accesibilitate la secțiile de votare, va crește numărul deciziilor luate și a acțiunilor întreprinse în vederea inițierii accesibilizării locurilor publice din Șoldănești și Leova.

Reamintim că activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități” pentru a capacita persoanele cu diferite tipuri de dizabilități cu drept de vot din raioanele Șoldănești și Leova de a deveni mesagerii locali în promovarea accesului egal la secțiile de votare. Proiectul va derula în perioada mai-decembrie 2021.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate