Curs valutar
 • EUR
  20.4678
  -0.3547%
 • USD
  18.0516
  0.0764%
 • RUB
  0.2374
  0.7582%
 • RON
  4.1393
  -0.3624%
 • UAH
  0.6350
  0.1732%

FOTO Încă o comună din raionul Orhei a fost iluminată de către echipa Partidului „ȘOR”

19 Oct. 2021, 14:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 14:31 // Societate //  Petru Cosoi

O nouă promisiune îndeplinită de echipa Partidului „ȘOR” din raionul Orhei. Comuna Cucuruzeni, din care face parte satul-reședință cu același nume și Ocnița-Răzeși, a fost complet iluminată, la 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice. Datorită acestui proiect, cei peste 1700 de locuitori ai comunei se simt în siguranță noaptea pe străzi.

Locuitorii comunei Cucuruzeni sunt foarte bucuroși că lumina a ajuns pe toate străzile localității.

„E foarte bine. Noi suntem în vârstă și ne era foarte greu să ne deplasăm. Este foarte bine pentru tot satul. Timp de 30 de ani, nu am avut lumină străzi”, a spus o pensionară.

„Ani în șir, am trăit ca într-un tunel. Timp de 30 de ani, nu s-a făcut nimic în localitatea noastră. De un an și jumătate suntem tare mulțumiți. Avem și șosea, și lumină pe străzi. Mulțumim. Suntem foarte bucuroși”, a spus o altă vârstnică.

„E de-o plăcere să trăiești acum în sat. De când e Cucuruzeni, nu am avut lumină pe străzi, drum asfaltat. Ne era foarte greu, mai ales când ploua și era glod, când veneam noaptea cu copiii de la grădiniță. Timp de un an și jumătate s-au făcut foarte multe, și punctul medical este asigurat cu un sistem modern de încălzire. Mulțumim Partidului „ȘOR”, mulțumim tuturor celor care au făcut aceste lucruri bune pentru comuna Cucuruzeni”, a spus o locuitoare a comunei Cucuruzeni.

Potrivit primarului comunei Cucuruzeni, Ilia Pranețchii, proiectul iluminatului stradal a costat aproximativ 1,3 milioane de lei.

„În comuna Cucuruzeni, nu s-au implementat până acum astfel de proiecte voluminoase, care implică eforturi și cheltuieli foarte mari. Datorită implicării reprezentanților Consiliului raional Orhei și echipei Partidului „ȘOR”, noi am reușit să iluminăm localitatea. Acest proiect nu doar le oferă localnicilor posibilitatea să circule liber și în siguranță pe drum, ci și va contribui la diminuarea furturilor. Datorită acestor proiecte, loturile de teren și casele din comună sunt foarte solicitate”, a menționat primarul Ilia Pranețchii.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat că proiectele de infrastructură care sunt realizate la Cucuruzeni au scopul de a-i reda localității valoarea pe care o are. Lucrurile frumoase abia încep, a promis Dinu Țurcanu.

„Și iluminatul stradal, și terenurile de joacă și asfaltarea străzii sunt proiecte destinate pentru oameni, pentru noile generații, pentru a le oferi un viitor frumos, aici, acasă. Aceasta este menirea noastră, de a le reda satelor valoarea, menirea de altă dată. Și ușor, ușor Orheiul se ridică din genunchi și devine mândru așa cum îi este firea. Vă garantez, lucrul abia începe. Nouă nu ne rămâne decât să stăm grămăjoară și să ne susținem reciproc. Noi ne ținem de cuvânt”, a afirmat Dinu Țurcanu.

Potrivit vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, deputatul Marina Tauber, odată cu inaugurarea iluminatului stradal în comuna Cucuruzeni, peste 95 la sută din localitățile din raionul Orhei sunt iluminate.

„Atunci când venim la Orhei, din alte raioane, vedem o imagine frumoasă și un contrast mare. Unora poate nu le pare mare lucru când este vorba despre iluminarea stradală. Aceasta, însă, înseamnă, protecție, securitate și un trai cât mai sigur. Ne bucurăm că anume noi stăm în spatele proiectelor importante și prioritare pentru țara noastră. Nu putem vorbi despre Europa, dacă nu avem toalete, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, drumuri bune. Mai avem multe lucruri de făcut. Dacă vom fi uniți, în localitatea dvs., va fi ca la Orhei”, a dat asigurări Marina Tauber.

În același timp, președintele Partidului „ȘOR” s-a arătat bucuros că locuitorii comunei Cucuruzeni nu vor mai trebui să meargă noaptea pe străzi întunecate și se vor simți, în sfârșit, în siguranță.

„Aprinderea luminii pe străzile din Cucuruzeni demonstrează un singur lucru: orice promisiune făcută de noi este îndeplinită. Suntem oameni de cuvânt. Și așa cum s-a întâmplat până astăzi, exact așa va fi și de acum încolo. Toate localitățile în care ne bucurăm de încredere din partea cetățenilor vor avea parte de sprijin și din partea noastră. Este un parteneriat bazat pe încredere și respect reciproc”, a dat asigurări Ilan Șor.

În prezent, în comuna Cucuruzeni, se află în desfășurare un alt proiect important. Este vorba despre renovarea integrală a gimnaziului din localitate, care costă aproximativ cinci milioane de lei. Anterior, la inițiativa echipei Partidului „ȘOR”, au fost renovate mai multe drumuri locale și au fost construite două terenuri de joacă pentru copii.

În 2020, Partidul „ȘOR” s-a angajat să realizeze peste o sută de proiecte de iluminat stradal în localitățile rurale din țară.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 20:03
 // Categoria: Slider // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 20:03 // Slider //  Maria Timofti

Alte 3255 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 327 de cazuri în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri, 52 sunt asociate cu contact în afara țării: 23-India, 7-România, 6-Ucraina, 3-Rusia, 2-Spania, 2-Italia, 1-Belgia, 1-Bulgaria, 1-Germania, 1-Irlanda, 1-Israel, 1-Marea Britanie, 1-Pakistan, 1-Turcia, 1-Ungaria.

Numărul total de teste efectuate – 14636.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 396678. Din numărul total de cazuri, 222 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (46-medici, 112-asistenți medicali, 64-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1720 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 174 în stare extrem de gravă și 21 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 645 persoane au fost vindecate. În total, 368373 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8349 persoane, iar 14366 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, au fost raportate alte opt decese provocate de COVID-19, dintre care unul în regiunea transnistreană.

Deces 10.463 din 18.01.2022: Bărbat de 73 de ani din r. Soroca, internat în IMSP SR. Soroca. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 10.464 din 17.01.2022: Bărbat de 61 de ani din r. Ungheni, internat în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: accident vascular cerebral, boală cerebral – vasculară.

Deces 10.465 din 18.01.2022: Femeie de 75 de ani din r. Nisporeni, internată în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 10.466 din 18.01.2022: Femeie de 68 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: sindromul MODS, cardiopatie, hipertensiune arterială, pancreatită, encefalopatie, boală cerebral-vasculară.

Deces 10.467 din 18.01.2022: Bărbat de 66 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie, encefalopatie.

Deces 10.468 din 19.01.2022: Bărbat de 68 de ani din r. Șoldănești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, boală cerebral-vasculară, accident vascular cerebral.

Deces 10.469 din 17.01.2022: Bărbat de 60 de ani din or. Florești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, fibrilație.

Deces 10.470 din 16.01.2022: Femeie de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, encefalopatie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală