Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

(FOTO) Israel-Gaza: De ce regiunea este neclară pe Google Maps?

17 Mai 2021, 15:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Mai 2021, 15:43 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O mare parte din Israel și teritoriile palestiniene apar pe Google Earth ca imagini din satelit cu o rezoluție scăzută, chiar dacă imaginile de calitate superioară sunt disponibile de la companiile de satelit. Este o problemă evidențiată de cercetătorii care utilizează informațiile disponibile publicului, inclusiv date de cartografiere, pentru a localiza atacurile și a documenta distrugerea.

Abia dacă se pot vedea mașinile în Gaza. În comparație cu Phenian, capitala secretă a Coreei de Nord, unde mașinile sunt ușor identificate și este posibil să se vadă și oamenii, scrie BBC

Gaza                                                                                                                                                                   Phenian, Coreea de Nord

De ce sunt importante imaginile din satelit?

Utilizarea imaginilor din satelit a devenit un element vital în raportarea conflictelor. Cu toate acestea, disponibilitatea imaginilor detaliate poate compromite securitatea militară.

În cea mai recentă confruntare din Orientul Mijlociu, anchetatorii încearcă să confirme locațiile tirurilor de rachete și ale clădirilor vizate din Gaza și Israel, folosind sateliți.

Însă, pe Google Earth, cea mai utilizată platformă de imagini, cele mai recente imagini din Gaza sunt de o rezoluție scăzută și, prin urmare, neclare.

„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un gunoi. Am mărit unele zone rurale aleatorii din Siria și au avut mai mult de 20 de imagini luate de la acel moment, în rezoluție foarte mare”, a scris pe Twitter Aric Toler, un jurnalist. 

Sunt disponibile imagini de înaltă rezoluție?

Până anul trecut, guvernul SUA a impus o restricție privind calitatea imaginilor din satelit ale Israelului și teritoriilor palestiniene pe care companiile americane au fost autorizate să le furnizeze pe o bază comercială.

Această restricție a fost scrisă în Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA), legislația SUA care datează din 1997, în sprijinul preocupărilor israeliene de securitate.

„Am prefera întotdeauna să fim fotografiați la cea mai mică rezoluție posibilă. Este întotdeauna de preferat să fim văzuți prin ceață”, a declarat Amnon Harari, șeful programelor spațiale din cadrul Ministerului Israelian al Apărării anul trecut, relatat de Reuters .

Nu este neobișnuit faptul că site-uri, precum ar fi bazele militare ar fi blurate, dar KBA a fost singurul caz dintr-o țară întreagă fiind supuse unei astfel de restricții. Legea menționa doar Israelul, dar era aplicată și teritoriilor palestiniene.

Cu toate acestea, odată ce furnizorii din afara SUA, precum compania franceză Airbus, au reușit să furnizeze aceste imagini la o rezoluție mai mare, SUA au fost supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a pune capăt restricțiilor sale.

În iulie 2020, KBA a fost abandonat, iar acum guvernul SUA permite companiilor americane să furnizeze imagini de calitate mult mai înaltă a regiunii.

„Motivația inițială a fost una științifică”, spune Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford și unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea amendamentului.

Deci, de ce imaginile din Gaza sunt încă neclare?

Compania Apple a declarat că au avut de lucru pentru a actualiza hărțile sale în curând la o rezoluție mai mare de 40cm.

Reprezentanții Google au spus că imaginile provin de la o serie de furnizori și ia în considerare „oportunități de reîmprospătare a imaginilor din satelit pe măsură ce imaginile cu rezoluție mai mare devin disponibile”. 

„Având în vedere importanța evenimentelor actuale, nu văd niciun motiv pentru care imaginile comerciale din această zonă ar trebui să continue să fie degradate în mod deliberat”, a declarat Nick Waters, un investigator open-source pentru Bellingcat pe Twitter .

Cine realizează, de fapt, imaginile?

Platformele publice de cartografiere, cum ar fi Google Earth și Apple Maps, se bazează pe companiile care dețin sateliți pentru a furniza imagini.

Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari, pun acum la dispoziție imagini de înaltă rezoluție din Israel și Gaza.

„Ca urmare a recentelor modificări ale reglementărilor americane, imaginile Israelului și Fâșiei Gaza sunt furnizate la o rezoluție de 0,4 m (40 cm)”, a afirmat Maxar într-o declarație.

Ce altceva mai pot dezvălui imaginile de înaltă rezoluție?

Imaginile din satelit sunt utilizate în multe scopuri, inclusiv urmărirea defrișărilor și a incendiilor forestiere, precum și investigarea încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume.

Cercetătorii de la Human Rights Watch au făcut echipă cu furnizorii de sateliți Planet Labs în 2017 pentru a arăta distrugerea satelor Rohingya de către armata din Myanmar.

Imaginile le-au permis să cartografieze amploarea daunelor la mai mult de 200 de sate din zonă, comparând imagini din satelit cu rezoluție de 40 cm ale acestor zone de dinainte și de după.

 

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției