O mare parte din Israel și teritoriile palestiniene apar pe Google Earth ca imagini din satelit cu o rezoluție scăzută, chiar dacă imaginile de calitate superioară sunt disponibile de la companiile de satelit. Este o problemă evidențiată de cercetătorii care utilizează informațiile disponibile publicului, inclusiv date de cartografiere, pentru a localiza atacurile și a documenta distrugerea.
Abia dacă se pot vedea mașinile în Gaza. În comparație cu Phenian, capitala secretă a Coreei de Nord, unde mașinile sunt ușor identificate și este posibil să se vadă și oamenii, scrie BBC.
Gaza Phenian, Coreea de Nord
De ce sunt importante imaginile din satelit?
Utilizarea imaginilor din satelit a devenit un element vital în raportarea conflictelor. Cu toate acestea, disponibilitatea imaginilor detaliate poate compromite securitatea militară.
În cea mai recentă confruntare din Orientul Mijlociu, anchetatorii încearcă să confirme locațiile tirurilor de rachete și ale clădirilor vizate din Gaza și Israel, folosind sateliți.
Însă, pe Google Earth, cea mai utilizată platformă de imagini, cele mai recente imagini din Gaza sunt de o rezoluție scăzută și, prin urmare, neclare.
„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un gunoi. Am mărit unele zone rurale aleatorii din Siria și au avut mai mult de 20 de imagini luate de la acel moment, în rezoluție foarte mare”, a scris pe Twitter Aric Toler, un jurnalist.
Sunt disponibile imagini de înaltă rezoluție?
Până anul trecut, guvernul SUA a impus o restricție privind calitatea imaginilor din satelit ale Israelului și teritoriilor palestiniene pe care companiile americane au fost autorizate să le furnizeze pe o bază comercială.
Această restricție a fost scrisă în Amendamentul Kyl-Bingaman (KBA), legislația SUA care datează din 1997, în sprijinul preocupărilor israeliene de securitate.
„Am prefera întotdeauna să fim fotografiați la cea mai mică rezoluție posibilă. Este întotdeauna de preferat să fim văzuți prin ceață”, a declarat Amnon Harari, șeful programelor spațiale din cadrul Ministerului Israelian al Apărării anul trecut, relatat de Reuters .
Nu este neobișnuit faptul că site-uri, precum ar fi bazele militare ar fi blurate, dar KBA a fost singurul caz dintr-o țară întreagă fiind supuse unei astfel de restricții. Legea menționa doar Israelul, dar era aplicată și teritoriilor palestiniene.
Cu toate acestea, odată ce furnizorii din afara SUA, precum compania franceză Airbus, au reușit să furnizeze aceste imagini la o rezoluție mai mare, SUA au fost supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a pune capăt restricțiilor sale.
În iulie 2020, KBA a fost abandonat, iar acum guvernul SUA permite companiilor americane să furnizeze imagini de calitate mult mai înaltă a regiunii.
„Motivația inițială a fost una științifică”, spune Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford și unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea amendamentului.
Deci, de ce imaginile din Gaza sunt încă neclare?
Compania Apple a declarat că au avut de lucru pentru a actualiza hărțile sale în curând la o rezoluție mai mare de 40cm.
Reprezentanții Google au spus că imaginile provin de la o serie de furnizori și ia în considerare „oportunități de reîmprospătare a imaginilor din satelit pe măsură ce imaginile cu rezoluție mai mare devin disponibile”.
„Având în vedere importanța evenimentelor actuale, nu văd niciun motiv pentru care imaginile comerciale din această zonă ar trebui să continue să fie degradate în mod deliberat”, a declarat Nick Waters, un investigator open-source pentru Bellingcat pe Twitter .
Cine realizează, de fapt, imaginile?
Platformele publice de cartografiere, cum ar fi Google Earth și Apple Maps, se bazează pe companiile care dețin sateliți pentru a furniza imagini.
Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari, pun acum la dispoziție imagini de înaltă rezoluție din Israel și Gaza.
„Ca urmare a recentelor modificări ale reglementărilor americane, imaginile Israelului și Fâșiei Gaza sunt furnizate la o rezoluție de 0,4 m (40 cm)”, a afirmat Maxar într-o declarație.
Ce altceva mai pot dezvălui imaginile de înaltă rezoluție?
Imaginile din satelit sunt utilizate în multe scopuri, inclusiv urmărirea defrișărilor și a incendiilor forestiere, precum și investigarea încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume.
Cercetătorii de la Human Rights Watch au făcut echipă cu furnizorii de sateliți Planet Labs în 2017 pentru a arăta distrugerea satelor Rohingya de către armata din Myanmar.
Imaginile le-au permis să cartografieze amploarea daunelor la mai mult de 200 de sate din zonă, comparând imagini din satelit cu rezoluție de 40 cm ale acestor zone de dinainte și de după.