Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO Mâine se lansează iPhone 13! Tot ce trebuie să știi despre noile produse Apple

13 Sept. 2021, 11:56
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
13 Sept. 2021, 11:56 // Sci-tech //  Realitatea.md

Așa cum ne așteptam deja, evenimentul de lansarea pentru seria de smartphone-uri iPhone 13, va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Apple a făcut anunțul evenimentului de lansare cu o invitație de presă către un eveniment care va avea loc în format digital, așa cum ne-am obișnuit deja în ultimul an și jumătate. Evenimentul de lansare se numește „California Streaming” și, din păcate, nu oferă foarte multe detalii despre produsele care urmează să fie lansate.

Marți, 14 septembrie, la ora 20:00 a Republicii Moldova, Apple va anunța oficial noile sale smartphone-uri, la puțin sub un an de la evenimentul de lansare al seriei iPhone 12, care a avut loc în luna octombrie în 2020. Anul trecut, Apple lansa în septembrie însă noile modele iPad și Apple Watch, iar produse din aceste categorii ar putea fi prezente și în cadrul acestui eveniment. Având în vedere că pe 14 este anunțul, precomenzile pentru iPhone 13 ar putea începe pe data de 17 septembrie în țările din primul val, cu o lansare în respectivele țări pe 24 septembrie.

Ce ar putea lansa Apple în cadrul evenimentului California Streaming?

iPhone 13

Cele mai așteptate produse de la Apple în 2021 sunt cu siguranță cele care fac parte din noua serie de smartphone-uri iPhone 13. Acestea sunt așteptate în aceleași patru variante de anul trecut: Mini, Standard, Pro și Pro Max, dar cu upgrade-uri în anumite puncte cheie. Pe lângă un procesor Apple A15 mai performant, toate variantele sunt așteptate cu baterii semnificativ mai mari, în timp ce camerele foto ar putea primi îmbunătățiri semnificative. De asemenea, decupajul în ecran ar putea fi mai mic, iar modelele „Pro” ar trebui să primească, în sfârșit, ecrane la 120 Hz.

Probabil una dintre funcțiile noi mai ciudate care se zvonesc pentru iPhone 13 este conectarea la sateliți pentru mesaje de urgență.

Apple Watch Series 7

2021 ar putea fi anul în care seria de ceasuri inteligente Apple Watch trece la un nou design. De la lansarea lor și până în prezent, ceasurile Apple au primit o singură schimbare de carcasă, iar Series 7 ar putea marca cea de-a doua schimbare majoră. Aceasta ar consta în trecerea de la un design rotunjit la margini la unul mai „plat”, în ton cu restul produselor companiei din ultimii ani (iPad Pro, iPad Air, iMac, iPhone 12, etc.).

La nivel hardware, ceasurile ar putea integra ecrane puțin mai mari, conectivitate mai performantă și probabil procesoare mai performante. Se zvonește că accesoriile lansate în trecut, precum brățările Apple vor fi compatibile și cu aceste modele. Din păcate, sunt zvonuri care afirmă că ceasurile Apple Watch Series 7 ar putea fi disponibile inițial în cantități mici, din cauza unor probleme în producție.

iPad 9/iPad Mini 6

iPad-ul de bază, cea mai de succes serie de tablete de la Apple și una dintre cele mai bine vândute tablete din lume, ar putea primi un nou upgrade. Apple a lansat anul trecut iPad 8 fără prea multe modificări la nivel de design față de iPad 7. Zvonurile spun că nici iPad 9 nu ar trebui să fie foarte mult schimbat. Totuși, există posibilitatea ca acest produs să nu apară în cadrul evenimentului, întrucât nu au existat prea multe leak-uri în această direcție. În afară de un procesor mai rapid (probabil Apple A13?), probabil că noul iPad 9 nu va primi foarte multe upgrade-uri.

iPad Mini 6, în schimb, ar putea deveni un soi de iPad Air 4 „Mini”. Acesta se zvonește că va fi echipat cu un ecran mai mare, cu margini mai subțiri într-un corp de dimensiuni similare cu cel al generațiilor anterioare. Marginile drepte, similare cu iPad Air și Pro vor fi marea noutate. Acest model ar putea folosi Touch ID integrat în butonul „power” și un chipset Apple A14. La fel ca iPad Air 4.

AirPods 3

Căștile AirPods „standard” au păstrat exact același design încă de a debutul lor din 2016. De atunci, Apple a lansat doar o singură revizie hardware, AirPods 2nd Generation, care îmbunătățește autonomia și cipul de conectivitate, adaugă funcția Hey Siri și oferă varianta opțională cu încărcare wireless. Sunt așteptate noi căști AirPods 3, cu un design similar cu cel al AirPods Pro, cu „codițe” mai scurte și control „pinch”, dar fără design in-ear. Au existat de-a lungul timpului leak-uri în această direcție.

MacBook Pro 14 și MacBook Pro 16

Probabil că Apple va păstra lansarea noilor sale laptop-uri cu procesoare M1X și ecrane Mini-LED pentru octombrie sau noiembrie, însă există posibilitatea ca noile MacBook Pro cu ecrane de 14 și 16” să fie totuși lansate în cadrul evenimentului de marți. Acestea ar reprezenta o întoarcere la ceea ce apreciau fanii la această gamă de computere, cu port-uri de conectivitate mai multe, performanță ridicată și autonomie de top în laptop-uri ușoare, echipate cu cele mai noi tehnologii.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 08:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Deși sunt interzise prin lege, de a fi comercializate, importate și reexportate de persoane fizice, agenți economici pe teritoriul Republicii Moldova, cartușele expansive, totuși, au servit interes pentru a pune la cale o schemă de import a acestora de către o întreprindere de stat din țara noastră.

Este vorba de magazinul de arme Î.S. „CARTUȘ”, amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu, municipiul Chișinău, care este în subordinea Agenției Proprietăți Publice și administrată de Vasile Gondiu.

Din 2019 și până în 2021, compania a reușit să-și majoreze venitul din vânzări cu 3,56%, iar profitul net cu 11,08%, acesta alcătuind 2,5 milioane de lei în anul 2020. Informația a fost publicată chiar de reprezentanții Agenției, într-un comunicat de presă emis în data de 21 iulie curent, intitulat: „S.A. „Cartuș”: administrare eficientă și rezultate corespunzătoare”.

SCHEMA PUSĂ LA CALE DE Î.S. „CARTUȘ”

Potrivit surselor Realitatea.md, întreprinderea importa din SUA și UE cartușe expansive, iar ulterior loturile erau reexportate în Belarus și Federația Rusă.

Din 2019 și până în 2021 au fost introduse în țară, iar mai apoi reexportate aproximativ 4 loturi impunătoare de cartușe, iar pentru fiecare lot, Î.S. „CARTUȘ” ar fi încasat circa 1 milion de euro.

Afacerea profitabilă a întreprinderii este însă interzisă de legea de la noi, asta chiar dacă Agenția Proprietății Publice este deținătoare a 100% de acțiuni a Î.S. „CARTUȘ”.

Potrivit legislației cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă (vezi AICI), astfel de cartușe pot fi importate, exportate şi comercializate doar de organele cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice.

Articolul 5. Interdicţii şi restricţii în regimul armelor şi al muniţiilor
(1) Se interzice procurarea, deţinerea, portul, folosirea, importul, exportul şi comercializarea de către persoane fizice și juridice, cu excepţia organelor cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, a următoarelor arme şi muniţii, sisteme şi dispozitive pentru acestea:
a)armelor şi muniţiilor care fac parte din categoria A conform anexei nr. 1;
b)armelor confecționate prin modificarea armelor militare automate;
c)sistemelor de iluminare şi a sistemelor de ochire ce funcţionează pe principiul laser sau combinate cu acesta, destinate montării pe armă; etc.

Totul bine și frumos, însă până la un moment. De curând, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat o operațiune „privind contracararea confecționării ilegale și traficului ilicit de armament, muniții, substanțe explozive și mărfurilor cu dublă destinație”, organizate în colaborare cu Biroul pentru coordonarea luptei împotriva crimei organizate a statelor CSI.

În rezultat, s-au obținut date referitor la

„introducerea de către S.A. „CARTUȘ”, specializată în comercializarea armelor și munițiilor de diverse modele, în perioada anilor 2019-2021 pe teritoriul R. Moldova loturi impunătoare de muniții interzise în circulația civilă și anume cartușe expansive pentru arme ghintuite. Astfel, potrivit informației inițiale factorii de decizie ai S.A. „CARTUȘ”, în complicitate cu alte persoane neidentificate la moment au importat și ulterior exportat cartușe expansive, care potrivit Legii nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinația civilă, sunt interzise în circulația civilă”

IGP CUNOAȘTE DESPRE ILEGALITĂȚILE Î.S. „CARTUȘ”

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetko, ne-a spus că, în prezent, cazul este investigat de oamenii legii.

„Colegii noștri dispun de așa gen de informații, de ceva timp. Pe acest caz deja este desfășurată o investigație internă cu verificarea minuțioasă a întregului proces de import/export al munițiilor de orice tip. În cadrul primelor investigații au fost constatate unele abateri în cadrul implementării unor proceduri. După finisarea investigațiilor vom putea veni cu mai multe detalii”, ne-a explicat Fetko.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții magazinului Cartuș, însă la numărul indicat pe platforma Infobase.md nu ne-a răspuns nimeni la apeluri.

Mai mult, site-ul cartus.md este indisponibil.

CUM FUNCȚIONEAZĂ CARTUȘELE EXPANSIVE

Cartușele expansive au o serie de caracteristici care determină utilizarea lor până acum. Astfel de gloanțe pot fi utilizate în cazul în care muniția cu o putere de penetrare mai mare poate provoca daune colaterale grave (de exemplu, în avioane).

De fapt, gloanțele expansive au două obiective interdependente: creșterea diametrului glonțului la intrarea în țintă, ceea ce asigură daune maxime ale țesuturilor în corpul uman, șoc dureros sever și pierderi mari de sânge și, fără a depăși ținta afectată, cheltui energia cinetică din interior, spre deosebire de glonțul care a trecut și și-a continuat mișcarea dincolo de ținta lovită.

În termenii de specialitate, glonțele expansive au căpătat calificativul de „florile morții” din cauza că, în momentul atingerii țintei crește dramatic în diametru, multiplicând efectul izbitoare de mai multe ori. Când lovesc o persoană, se deschid ca o floare. De aici provine numele lor amenințător – „florile morții” a dispărut.

Realitatea.md este deschisă pentru a publica reacția întreprinderii de stat vizate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române