Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

FOTO Mozaicul „Arta” poate fi admirat din nou! Lucrările de restaurare au fost încheiate

19 Dec. 2022, 14:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
19 Dec. 2022, 14:36 // Actualitate //  Valentina Buză

Lucrările de restaurare a panoului de mozaic „Arta”, creația consacratului artist Mihai Burea, au fost încheiate cu succes. Inaugurarea acestuia a avut loc vineri, 16 decembrie, pe teritoriul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La eveniment au participat – Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, artistul Valeriu Jabinschi și echipa sa, arhitectul Sergiu Garconița.

Panoul de mozaic a fost demontat în anul 2018 de pe fosta clădire a Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Râșcani al Capitalei și conservat până la identificarea noului spațiu de reamplasare, precum și obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la instituțiile responsabile. Costul proiectului este de 8 milioane de lei și a fost acoperit integral de Kaufland Moldova.

Pentru Kaufland este un proiect unic, nu doar la nivelul Republicii Moldova, dar și la nivelul grupului internațional din care facem parte. Este o onoare pentru noi că am avut oportunitatea să devenim parte a istoriei, prin protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național. Lucrările de strămutare a panoului de mozaic s-au realizat în câteva etape, cu respectarea tuturor cerințelor, fiind o adevărată provocare pentru arhitecții și artiștii implicați”, a menționat Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Moldova.

Gama de culori a mozaicului de mari dimensiuni „Arta” este îmbinată cu mult gust:  roșu-negru-auriu, fiind intercalată cu flori galbene, gri și albe, reprezentat de măști de comedie și de tragedie, instrumente muzicale, iar pe cealaltă parte amintește de covorul moldovenesc.

Valeriu Jabinschi, șef al Secției Pictură Murală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a condus echipa de artiști care a executat procesul de restaurare a mozaicului. „S-a muncit intens pe parcursul a nouă luni. Atât a durat procesul de restaurare a celor 218 metri pătrați de mozaic. De la 8 dimineața, până se făcea întuneric afară. Am avut și momente în care aveam dubii, că nu vom reuși, dar alături de o echipă frumoasă de artiști am reușit să ducem la final această operă de artă.”, a menționat artistul Valeriu Jabinschi.

Cu o experiență de peste 20 de ani în restaurarea monumentelor, arhitectul Serghei Garconița a menționat că acest proiect de demontare și ulterior de reconstituire a mozaicului este o muncă complexă care necesită nu doar talent, dar și pasiune.

„Aș dori să mulțumesc investitorului, care a făcut un astfel de cadou extraordinar, nu doar Municipiului Chișinău, dar și întregii țării. Această lucrare poate fi admirată de generații și va rămâne în istorie ca primul proiect de acest fel”, a menționat Garconița.

Panoul de mozaic „Arta” este situat pe teritoriul Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” și poate fi deja admirat de către locuitorii și oaspeții din Capitală. De asemenea, Kaufland Moldova urmează să transmită în gestiune această operă de artă către Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală