Curs valutar
  • EUR
    19.3963
    0%
  • USD
    17.8554
    0%
  • RUB
    0.2072
    0%
  • RON
    3.8968
    0%
  • UAH
    0.4301
    0%

FOTO Municipiul Cahul se modernizează! Se vor întreprinde mai multe acțiuni de digitalizare ale serviciilor publice

02 Dec. 2021, 14:02
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 14:02 // Societate //  Realitatea.md

Municipiul Cahul dorește să ofere mai multe servicii digitale, menite să diminueze efortul fizic, timpul petrecut pe drum sau în sălile de așteptare, dar și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor. Raportarea problemelor din localitate, înscrierea copiilor la grădinițe, alegerea activităților extracurriculare, servicii cadastrale sau tichete online pentru locurile de parcare, acestea sunt doar câteva dintre inițiativele pe care vrea să le implementeze municipalitatea în localitate.

Prioritățile de transformare digitală a municipiului Cahul a fost subiectul unei sesiuni de lucru, la care au participat oficiali guvernamentali, autorități locale și reprezentanți ai unor instituții de utilitate publică regională. Evenimentul s-a desfășurat cu suportul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

„Sunt sigur că acest eveniment va da un impuls și mai mare procesului de digitalizare, nu doar pentru Cahul, dar vor urma și alte regiuni și localități din țară care vor prelua acest exemplu. Dorim să resimțim cu toții beneficiile digitalizării la noi acasă. Este important că inițiativa a venit de aici, de la oamenii din localitate, nu a fost impusă din altă parte. Vom crea o sinergie sănătoasă și constructivă între autoritățile locale, centrale și potențiali parteneri în beneficiul oamenilor”, a menționat Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare.

„Această sesiune este un început bun pentru noi, dorim să facem municipiul Cahul capitala digitală nu doar a regiunii de sud, dar și a întregii țări. Astăzi, am demonstrat o colaborare și o sinergie la nivel înalt împreună cu autoritățile naționale și partenerii de dezvoltare. Dezvoltarea digitalizării este importantă pentru a oferi servicii de calitate și accesibile pentru cetățenii municipiului. Primăria va face tot posibilul să integreze atât digitalizarea proceselor, cât și introducerea sistemelor de securitate a datelor, care sunt esențiale pentru eliminarea riscurilor și sporirea încrederii cetățenilor în autoritățile locale”, a spus Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

Acțiuni de digitalizare la Cahul

Digitalizarea este o parte componentă a mai multor inițiative și proiecte care derulează în municipiul Cahul. Printre acestea se numără: crearea sistemului inteligent de iluminare publică, implementarea sistemului de înregistrare a datelor de la distanță, dezvoltarea sistemului de solicitări online și altele.

„Cahul este capitala regiunii de sud. Avem aspirații și un potențial foarte mare, pentru că suntem implicați și dedicați în dezvoltarea municipiului. Societatea civilă este foarte activă în regiune, deschisă și dornică să contribuie la dezvoltarea Cahulului. Este un bun început, este o asumare la nivel de țară și acesta este un lucru promițător. Prin componenta de digitalizare, serviciile trebuie să aducă plusvaloare în societate. Să ne unim forțele pentru a dezvolta această componentă și a oferi cetățenilor municipiului servicii de calitate”, a menționat Stella Bădin, viceprimară responsabilă pentru digitalizare, Cahul.

Printre direcțiile de digitalizare discutate la eveniment:

  • Servicii municipale online (aplicația e-Cahul, portalul municipiului Cahul, cadastru, Mpay etc.)
  • Educație (e-Grădiniță, e-Școală, instruirea angajaților din sectorul public etc.)
  • Medicină (e-Sistem de consultanță primară și management etc.)
  • Transport (e-Transport, e-Parking etc.)
  • Turism (hărți turistice digitale, activități, evenimente, trasee online pentru cicliști, ghiduri audio pentru muzee etc.)
  • Cultură (platformă dedicată evenimentelor sportive și culturale, graficul evenimentelor, opțiuni de  rezervare a sălilor etc.)
  • Servicii comunale (platformă unificată de plată pentru toate facturile etc.)

Participanții la eveniment au efectuat vizite de documentare și s-au întâlnit cu responsabilii, dar și cu localnicii la Centrul Multifuncțional Cahul, Spitalul Raional Cahul, Oficiul Poșta Moldovei Cahul, Universitatea de Stat Cahul și unele instituții subordonate Primăriei Cahul.

„EU4Moldova:Startup City Cahul”: priorități pentru digitalizarea regiunii

„EU4Moldova: Startup City Cahul” va contribui la realizarea viitoarelor acțiuni de digitalizare a municipalității, inclusiv prin crearea unui centru tehnologic de inovații „Eu4Innovation Centre”. Acesta va avea un efect de stimulare a regiunii de sud, prin dezvoltarea unor inițiative educaționale menite să crească alfabetizarea digitală, conectarea comunităților pentru a crea un mediu propice dezvoltării soluțiilor IT, precum și susținerea proiectelor inovative care vin să răspundă necesităților comunitare.

„Am fost bucuroși să sprijinim sesiunea de lucru de astăzi, care urmărește definirea priorităților pentru transformarea digitală a municipiului Cahul. Suntem siguri că discuțiile au contribuit la implementarea inovațiilor și a soluțiilor inteligente, făcând viața cetățenilor mai confortabilă și dezvoltarea afacerilor mai simplă, sporind astfel atractivitatea Cahulului drept un loc preferat pentru trai și muncă. Aceste soluții au potențialul de a stimula  dezvoltarea economică regională, sporind bunăstarea populației și contribuind la reducerea discrepanțelor digitale. Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să poată beneficia de revoluția digitală, indiferent de locul de trai”, a spus Boris Filipov, ofițer de program, Delegația UE.

„Pe măsură ce Moldova avansează pe calea transformării digitale, este absolut esențial ca acest proces să fie unul incluziv. Aici vorbim despre incluziunea geografică regională și socială: autorități și instituții publice locale, oameni – creatori și utilizatori ai produselor și serviciilor digitale. În cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, lucrăm adaptiv și catalitic pentru a facilita acest parcurs și pentru a face digitalizarea utilă și relevantă pentru autoritățile publice din Cahul, pentru antreprenori și, nu în ultimul rând, pentru cetățeni și oaspeți”, a menționat Catarina Nilsson, manageră de programe la Ambasada Suediei din Moldova.

„Industria IT crește constant la nivel național. Acest lucru înseamnă că putem dezvolta soluții și aplicații care să eficientizeze activitatea instituțiilor publice și să asigure o comunicare mai transparentă și mai deschisă cu cetățenii. Prin intermediul proiectului, ne dorim să aducem plusvaloare potențialului pe care îl deține orașul Cahul, așa cum ne-am asumat angajamentul să contribuim la dezvoltarea economică regională prin inovații. Pentru atingerea acestui obiectiv, vom facilita cooperarea dintre companiile TIC și alte domenii sociale, vom crea condiții necesare pentru dezvoltarea inovațiilor și vom contribui la creșterea competențelor digitale la nivel local, prin proiecte concrete. Pe termen lung, odată cu deschiderea EU4Innovation Centre, ne dorim să producem un impact economic în regiune în următorii ani, și anume creșterea nivelului de salarizare (salariul mediu din regiune) cu minimum 15%, precum și ascensiunea sectorul IT local, care să reprezinte minimum 5% din cel național în următorii 3 ani”, a conchis Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Realitatea Live

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
16 Mart. 2025, 19:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2025, 19:25 // Actualitate //  Realitatea.md

Articolele pirotehnice au fost adesea cauza unor incendii care au provocat moartea multor oameni în cluburi de noapte, la fel cum a fost și în cazul de sâmbătă seara, când cel puțin 59 de persoane au murit și alte peste 150 au fost rănite de incendiu în clubul din Macedonia de Nord. „Adânc întristată de incendiul tragic din Kočani care a luat vieți și a rănit multe alte persoane. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului din Macedonia de Nord. Gândurile noastre sunt alături de voi în această perioadă dificilă”, a transmis președinta Maia Sandu pe rețeaua X.

Mai multe persoane au fost reținute, acestea având legătură cu incendiul de la clubul Kocani din Macedonia de Nord, în urma căruia au murit 51 de persoane și alte peste 100 au fost rănite.

„Unele dintre persoane au fost reținute și se poartă o conversație cu ele, unele dintre persoanele care sunt organizatorii evenimentului au fost rănite în acest accident catastrofal”, a declarat ministrul de Interne Panče Toshkovski, potrivit 24.mk.

De asemenea, ministrul a anunțat că o întreagă echipă de procurori se află în Kochani. Un procuror de serviciu a fost deja adus la fața locului.

„Vreau să asigur publicul macedonean că, în acest caz, cei responsabili vor fi numiți clar, cu nume și prenume”, a declarat Toshkovski.

La prima conferință de presă după incendiu, Toshkovski nu a declarat câte persoane au fost reținute până dimineață.

„Să ne înţelegem. În acest moment, cred că este foarte important să stabilim toate faptele și dovezile de care avem nevoie, astfel încât toate acțiunile procedurale să poată fi luate în mod corespunzător.

Să ne exprimăm condoleanțele față de rudele victimelor și să fim calmi în direcția luării tuturor măsurilor pentru a ne asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus Toshkowski.

Incendiul a izbucnit sâmbătă seara, în clubul Pulse din Kocani, pe scenă cântând trupa de hip-hop DNK. Incendiul a fost probabil cauzat de utilizarea unor dispozitive pirotehnice, potrivit unor rapoarte media.

„Cel puţin 50 de persoane au murit într-o discotecă din oraşul Kocani”, în estul Macedoniei de Nord, la circa 100 de kilometri est de capitala Skopje, unde „aproximativ 1.500 de persoane au asistat la un concert”, scrie Agerpres.

Ministrul macedonean al Sănătății, Arben Taravari, a anunțat că 118 persoane au fost internate și că țările învecinate s-au oferit să ajute.

„Toate efectivele noastre sunt folosite la capacitate maximă, în efortul de a salva cât mai multe vieți ale tinerilor implicați în această tragedie”, a declarat Taravari reporterilor, potrivit Al Jazeera.

Mai multe imagini, găsiți aici.

The Guardian prezintă o cronomogie a altor incendii din cluburi de noapte, amintind și de tragedia de la Colectiv din 2015, când 64 de români și-au pierdut viața în urma incendiului.

Ianuarie 2022: Un incendiu la Liv’s Nightclub Yaouba din Yaounde, capitala Camerunului, a declanşat explozii care au ucis 17 persoane. Guvernul a sugerat că focurile de artificii au aprins acoperişul, iar incendiul s-a extins apoi la zonele în care era depozitat gaz de gătit.

Octombrie 2015: Un incendiu care a izbucnit în timpul spectacolului pirotehnic al unei trupe rock în clubul Colectiv din Bucureşti a dus la moartea a 64 de persoane şi la rănirea a aproximativ 190. Pe 4 martie, ÎCCJ analiza contestația victimelor incendiului Colectiv în dosarul care privește deciziile ministrului de atunci al Sănătății Nicolae Bănicioiu și șefului DSU, Raed Arafat, pentru acordarea de îngrijiri în spitale.

Decembrie 2009: Aproximativ 152 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la clubul de noapte Lame Horse din Perm, Rusia. Totul a început când un foc de artificii de interior a aprins un tavan din plastic decorat cu crengi.

Ianuarie 2009: Un foc de artificii de interior după numărătoarea inversă de Anul Nou a declanşat un incendiu în clubul Santika din Bangkok, Thailanda, ucigând 67 de persoane şi rănind multe altele. Victimele au murit din cauza arsurilor, a inhalării de fum şi a strivirii.

Septembrie 2008: Un incendiu a provocat moartea a 44 de persoane în clubul de noapte King of Dancers din Shenzhen, China, care era aglomerat, când a izbucnit o busculadă după ce un spectacol de artificii a aprins tavanul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Declarația maib privind achiziționarea acțiunilor proprii, aprobată în iunie și finalizată în octombrie 2024
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Ia prânzul la Cafe Central și primești unul gratuit la achitarea cu orice card Moldindconbank
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
Pregătit să investești? Maib anunță lansarea programului trei de obligațiuni corporative
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI