Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

FOTO Noi DETALII despre incendiul de la piața din Rezina. Specialiștii au TREI versiuni

14 Iul. 2021, 13:58
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iul. 2021, 13:58 // Societate //  Valentina Buză

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 14 iulie, în incinta Pieții Comerciale din orașul Rezina, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a oferit noi detalii despre incendiul care a izbucnit la piața din orașul Rezina ieri, 13 iulie.

În context, la conferință a participat general-maior Mihail Harabagiu, primarul orașului Rezina Simion Tatarov, conducerea Inspectoratului de Poliție a orașului, administrația Pieții Comerciale și reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Conducerea IGSU a vorbit despre intervenția realizată de echipele de salvatori și pompieri la lichidarea incendiului produs în după amiaza zilei de 13 iulie. Potrivit conducerii IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:09, iar conform numărului sporit de intervenție la fața locului au acționat 8 autospeciale de intervenție cu 39 de angajați IGSU, inclusiv o autospecială a uzinei de cement din orașul Rezina. Incendiul a fost localizat la ora 17:28 minute.

Potrivit informaiilor, în timpul lichidării arderii salvatorii și pompierii au evacuat o butelie de oxigen și o butelie de gaz. Pentru lichidarea eficientă a incendiului au fost formate 4 sectoare de luptă pentru lichidarea focarelor pe întreg perimetru zonei afectate de flăcări. Incendiul a fost lichidat la ora 19:39 minute.

„În urma arderii, potrivit primelor estimări, au fost afectați peste 63 operatori economici. În timpul incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar datorită intervenției operative a forțelor IGSU de ardere au fost salvate 60% din construcțiile amplasate în adiacentul pieții. Suprafața afectată este de aproximativ 1300 m2 din acoperișurile construcțiilor”.

Totodată, în timpul conferinței de presă, Laboratorul experimental antiincendiar a înaintat primele versiuni de izbucnire a incendiului.

„Prima versiunea lansată este scurtcircuit în rețelele electrice, a doua ipoteză este defecțiuni ale echipamentului electric. A treia versiune ține de imprudența în timpul fumatului, iar a patra ipoteza investigată este aducerea sursei de foc din exterior”, spun specialiștii.

În urma cercetărilor statice și dinamice, specialiștii vor stabili cea mai probabilă cauză, care va fi inclusă în cadrul încheierii privind cauza producerii incendiului întocmită de Laboratorul experimental antiincendiar.

Circumstanțele urmează a fi stabilite ulterior.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău