Continuă seria ilegalităților. Astfel, angajații Serviciului Vamal informează că, în perioada 16-23 decembrie curent au prevenit 19 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Potrivit informațiilor, cele mai multe, în număr de nouă, au fost înregistrate de inspectorii de la postul vamal Leușeni.În rezultatul controlului vamal, au fost depistate următoarele bunuri nedeclarate: îngrășăminte minerale, produse farmaceutice și cosmetice, telefoane mobile, piese auto uzate, articole vestimentare și alte bunuri.
„Inspectorii de la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău au raportat trei dintre cazurile sus menționate. Printre bunurile nedeclarate identificate de către inspectorii vamali în urma controlului de specialitate se numără: ochelari de vedere, articole vestimentare”.
„Drept urmare a controlului efectuat asupra autovehiculelor de mărcile „Scania” și „Toyota Prius”, stopate pe traseele Odesa-Chișinău și, respectiv, Chișinău-Căușeni, ofițerii vamali au depistat articole vestimentare, încălțăminte, scule electrice, dar și alte bunuri transportate fără acte confirmative”.
„Ca urmare a controlului de specialitate al unui autocamion ce se deplasa pe sensul de intrare în țară, prin postul vamal Giurgiulești 1, au fost depistate de către inspectorii vamali, in baza analizei de risc și informației acumulate, 15 000 de centuri pentru terapie. Bunurile au fost tăinuite de la controlul vamal, fiind camuflate sub alte lucruri transportate în compartimentul de marfă”.
Alte bunuri nedeclarate au fost depistate, în această perioadă, și la posturile vamale Giurgiulești 1 și Costești.
Adițional, funcționarii vamali au identificat:
- 140 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
- 30 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
De menționat că pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
De menționat că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.









