În urma acțiunilor întreprinse în perioada 12 -19 martie curent, în vederea combaterii fraudelor vamale, angajații Serviciului Vamal au prevenit 34 de tentative de trafic ilicit de mărfuri.
Este vorba de 15 cazuri de transportare a bunurilor nedeclarate, în cantități comerciale (articole vestimentare, instrumente electrice, lămpi solare, componente pentru calculator, tehnică de uz casnic, piese auto noi și uzate, țigări ș.a.) au fost raportate de funcționarii postului vamal Leușeni.
La postul vamal Costești, angajații vamali au ridicat un lot de medicamente (27 poziții), la pista de ieșire din țară, iar la pista intrare în țară a fost depistat un lot comercial de aparate electrice de uz casnic. Medicamentele și aparatele electrice au fost depistate în două microbuze care efectuau cursa ocazională Republica Moldova – Marea Britanie și respectiv Germania- Republica Moldova.
Șapte tentative de transportare ilegală de mărfuri au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. În cele șapte cazuri, desfășurând controlul pe linia a doua, ofițerii echipelor mobile au prevenit transportarea ilegală a mărfurilor fără acte de proveniență, printre care: articole vestimentare, cauciucuri, piese și accesorii auto etc.
Bunuri nedeclarate au fost depistate și la posturile vamale Otaci, Tudora, Unguri, Hârbovăț și Chișinău 2 (Cricova).
În consecință, mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod contravențional.
Adițional, funcționarii vamali au identificat 96 de mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive) și 37 de cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3 000 la 4 500 de lei (de la 60 la 90 de unități convenționale), cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!