Curs valutar
 • EUR
  20.1970
  -1.5106%
 • USD
  18.7626
  0.0037%
 • RUB
  0.2650
  -0.566%
 • RON
  4.1172
  -1.5715%
 • UAH
  0.5080
  -0.0394%

FOTO Post comunitar de pompieri voluntari – inaugurat în comuna Pîrlița, raionul Ungheni. Va deservi 18 sate învecinate

24 Mart. 2022, 09:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
24 Mart. 2022, 09:33 // Societate //  Valentina Buză

În comuna Pîrlița din raionul Ungheni a fost inaugurat miercuri, 23 martie, un post comunitar de pompieri voluntari, care va deservi 18 sate învecinate, cu o populație totală de peste 20.000 de locuitori. Potrivit responsabililor, acesta a fost construit din temelie și a fost dotat cu o autospecială și echipament necesar de intervenție.

Costul total al investiției este de peste 169.855 euro, iar postul de pompieri voluntari a fost construit grație asistenței financiare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și contribuției financiare a Estoniei, autorităților publice locale și Consiliului Raional Ungheni, oferite în cadrul proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”.

Astfel, odată cu inaugurarea acestui post, pompierii voluntari vor putea ajunge mult mai rapid în localitățile îndepărtate, iar timpul de intervenție va putea fi redus până la 15 minute.

„Cu ajutorul financiar al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, au fost îmbunătățite capacitățile de gestionare a riscurilor climatice și dezastrelor la nivel comunitar, de prevenire și răspuns în timp util. Postul de pompieri pe care îl lansăm astăzi în comuna Pîrlița, raionul Ungheni, este unul dintre cele patru construite și echipate corespunzător cu sprijinul Austriei. Astfel, cel puțin 65 de comunități din patru raioane beneficiare, cu o populație totală de peste 60 mii de persoane, vor beneficia de protecție sporită împotriva dezastrelor naturale sau a celor provocate de om. Condițiile create în cadrul noilor posturi de pompieri, echipamentele performante furnizate, precum și pregătirea obținută vor ajuta pompierii să intervină operativ și eficient în caz de incendii sau alte situații de urgență”, a declarat Gunther Zimmer, consilier și șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică, Ambasada Austriei la Chișinău.

Mai mult, edificiul dispune de bucătărie, punct sanitar, sală de ședințe, toate amenajate cu mobilierul necesar, precum și de o boxă pentru păstrarea autospecialei și a echipamentului aferent.

„Conceptul de pompier voluntar este tradițional pentru Estonia. Voluntarii au organizațiile lor locale, desfășoară lunar concursuri cu participarea colegilor din toate regiunile Estoniei. Voluntarii au uniforma, steagul, orchestra lor și sunt mândri că au grijă de siguranța satului sau orașului natal. Sper ca această tradiție să devină populară și în Moldova. Chiar și acum vedem un exemplu demn de urmat, cel al 180 de voluntari, femei și bărbați, care au beneficiat de formare profesională pentru consolidarea capacităților în domeniul prevenirii și răspunsului la riscurile climatice și de dezastre. Replicarea în comunitate a practicii și activităților de voluntariat consolidează spiritul comun al societății, care este foarte important în vremurile noastre deloc ușoare”, a menționat Olga Goncearova, șefa Biroului de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei în Moldova.

De menționat că, autospeciala donată postului de pompieri voluntari are o capacitate de 1600 litri, este dotată cu utilaj hidraulic și motopompe performante și poate fi utilizată atât la stingerea incendiilor, cât și în cazul altor situații excepționale, chiar și în localitățile cu drumuri greu accesibile.

„Acest post  va fi inclus în schema de reacții la situații de urgență, respectiv toate apelurile  care vor veni din localitatea Pîrlița și satele învecinate urmează a fi redirecționate la noul post de salvatori și pompieri. Toți pompierii voluntari din cadrul postului au fost instruiți de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru a efectua acțiuni de primă intervenție”, a menționat Alexandru Oprea, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

La stație vor activa 56 de pompieri voluntari, aleși din rândul localnicilor. Aceștia vor putea interveni prompt în caz de incendii și situații excepționale, până la venirea pompierilor profesioniști.

„Sunt mândră să fac parte din echipa pompierilor voluntari care vor asigura securitatea localnicilor în situații de risc. În cazul incendiilor, orice secundă este importantă, iar stația inaugurată astăzi ne va permite să reducem timpul de răspuns. Este extrem de valoroasă pentru noi și alte opt localități vecine, care au contribuit la construcția postului de pompieri. Împreună cu aceste sate vom beneficia de serviciile postului și vom avea grijă de buna funcționare a lui pe viitor”, a menționat Ludmila Nistor, primara satului Pîrlița.

Instruirea pompierilor voluntari a fost efectuată de specialiștii Centrului Republican de Instruire al IGSU, în baza unui curriculum de formare profesională specific pentru astfel de grupuri de intervenție, care a fost elaborat în cadrul proiectului. În total, la posturile de pompieri din satele Pîrlița, Baimaclia, Sărăteni și Sărata Galbenă vor activa aproximativ 180 de pompieri voluntari, femei și bărbați, care au beneficiat de formare profesională și instruiri practice.

„Incendiile nu devin întotdeauna urgențe, dar datorită frecvenței și permanenței apariției lor în viața de zi cu zi, pierderile pe care le provoacă reprezintă un risc serios pentru societate, economie și mediu. Pierderile umane și materiale cauzate de situații excepționale și incendii rămân semnificative. Din acest motiv, credem că dezvoltarea capacităților, în special la nivel local, și construirea unei culturi de prevenire, pregătire și răspuns la dezastre este un pilon al rezistenței de astăzi pentru a face față provocărilor de mâine”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În perioada 2019 – 2022, proiectul „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și cu sprijinul financiar al Estoniei, contribuie la sporirea rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre prin îmbunătățirea infrastructurii de depozitare a apei și reabilitarea și dotarea posturilor locale de pompieri și salvatori din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. De asemenea, proiectul consolidează capacitățile factorilor de decizie și sporește nivelul de informare a populației locale din aceste cinci raioane cu privire la măsurile de reducere, prevenire și răspuns la schimbările climatice și riscul dezastrelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
06 Feb. 2023, 22:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
06 Feb. 2023, 22:47 // În Lume //  Ursu Ana

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor, susţin surse europene citate de AFP, scrie realitatea.net.

Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Vladimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

O sursă de la Parlamentul European a vorbit despre „probabilitatea organizării unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, în prezenţa lui Volodimir Zelenski, preşedinte al Ucrainei”. Alte două surse parlamentare au confirmat această informaţie, sub acoperirea anonimatului.

Liderul ucrainean beneficiază de o „invitaţie permanentă” la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Zelenski s-a deplasat la Washington pe 22 decembrie, în prima sa călătorie internaţională de la începutul războiului. El s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi a susţinut un discurs în faţa Congresului american.

Un summit extraordinar al liderilor europeni va avea loc joi şi vineri, iar printre temele de pe agendă vor fi şi evoluţiile războiului din Ucraina şi solidaritatea UE faţă de Kiev.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi alţi înalţi reprezentanţi europeni s-au întâlnit vineri la Kiev cu Vladimir Zelenski, în cadrul summitului UE-Ucraina, pentru a-şi afişa susţinerea pentru procesul de aderare al Ucrainei.

Ţara a primit statutul de candidată oficială la aderare în iunie 2022, un proces care necesită numeroase reforme care ar putea dura ani de zile dar pe care Kievul speră să le accelereze.

Ucraina primeşte în plus o susţinere financiară din partea UE de circa 50 de miliarde de euro, care include ajutor umanitar şi militar.

SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală