Judecătoria Lefortovo din Moscova l-a arestat în după-amiaza zilei de joi, 30 martie curent, până pe 29 mai 2023 pe jurnalistul-corespondent de la The Wall Street Journal (WSJ), Evan Gershkovich (Gherșcovici), care a fost reținut la Ekaterinburg sub suspiciunea de spionaj. FSB a trimis un demers de emiterea a unui mandat de arest preventiv pe numele acestuia. Redacția cere eliberarea imediată a jurnalistului, negând acuzațiile aduse.
Întâlnirea a avut loc cu ușile închise din partea presei. Avocatul lui Gershkovich, Daniil Berman, a spus că nu i s-a permis să fie prezent la ședința de examinare a demersului de arestare, interesele jurnalistului fiind reprezentate de un avocat desemnat. Înainte de aceasta, incinta instanței a fost evacuată din cauza unui alerte anonime cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă.
Gershkovich este acuzat în baza art. 276 Cod Penal al Rusiei, pedeapsa maximă fiind de 20 de ani închisoare. FSB crede că a strâns informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial, care constituie secret de stat.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a spus că „din câte știm, a fost prins în flagrant”.
Potrivit Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, activitățile lui Gershkovich nu erau legate de jurnalism, iar el și-a folosit acreditarea pentru acoperire.
Wall Street Journal respinge acuzațiile FSB, conform cărora, jurnalistul a fost implicat în activități de spionaj și își exprimă temerile pentru siguranța lui.
Corespondentul WSJ a încetat să mai comunice în seara zilei de 29 martie.
Cu puțin timp înainte, el a intervievat managerul de PR Yaroslav Shirshikov, care a spus că Gershkovich este interesat de „atitudinea față de PMC Wagner în societate”. Jurnalistul a discutat și cu deputatul Sverdlovsk Vyacheslav Wegner, aceștia au discutat, printre altele, despre războiul din Ucraina, a declarat parlamentarul.
Gershkovich are 31 de ani și este cetățean american. Pentru The Wall Street Journal, a acoperit evenimente din Rusia, Ucraina și alte țări post-sovietice, înainte de a colabora cu AFP și Moscow Times (în aprilie 2022, Roskomnadzor a blocat versiunea în limba rusă a publicației). Ultimul său articol din WSJ se concentrează pe impactul sancțiunilor impuse din cauza ostilităților din Ucraina asupra economiei ruse. Din 2017, jurnalistul locuiește și lucrează la Moscova.
Kremlinul nu a răspuns la întrebarea dacă Gershkovich ar putea fi schimbat cu rusul Serghei Cerkasov, pe care Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat de spionaj.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a spus că „nu voi ridica problema acum în acest avion”.
CNN notează că Gershkovich a devenit primul jurnalist american din 1988 care a fost arestat sub suspiciunea de spionaj. Nicholas Daniloff, care lucra pentru U.S. Magazine, a fost apoi arestat cu o acuzație similară. El a insistat asupra nevinovăției sale, iar în curând administrația Ronald Reagan a fost de acord cu autoritățile sovietice cu privire la eliberarea lui Daniloff.