Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a avut o întrevedere cu șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova. Discuțiile s-au concentrat pe accelerarea cooperării pe domenii cheie – economice și comerciale – care leagă cele două maluri de Prut, dar și pe alte subiecte de importanță majoră, cum ar fi interconectarea energetică, proiectele de infrastructură și cooperarea în formatele europene și internaționale.
Dialogul oficialilor s-a axat și pe conlucrarea în domeniul securității și combaterea crizelor generate de războiul de la graniță, precum și pe avansarea Republicii Moldova în parcursul european.
Șefa Guvernului de la Chișinău a transmis aprecieri autorităților și poporului român pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova și pentru măsurile întreprinse de România în beneficiul țării noastre.
„Știm cât de mult contează vocea României în favoarea Republicii Moldova în toate forurile europene. Apreciem înalt și vă mulțumim pentru sprijinul oferit, mai ales în sectorul energetic, pe segmentul de securitate, dar și pentru finanțarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, procurarea autobuzelor sau dotarea laboratoarelor școlare. Trebuie să accelerăm pe anumite proiecte demarate deja, mai ales pentru interconectarea energetică, dar și să inițiem altele noi, astfel încât nu doar să reușim să gestionăm cât mai bine crizele pe care le confruntăm, dar și să producem transformările necesare în procesul de aderare europeană”, a spus Natalia Gavrilița.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat faptul că România va continua să susțină Republica Moldova în toate demersurile, mai ales în ceea ce vizează securitatea statului și în procesul de deschidere a negocierilor de aderare la UE.
„Am ținut să vin la Chișinău, pe final de an, pentru a transmite un mesaj puternic de susținere pentru toți cetățenii Republicii Moldova. România este alături și gata să ofere tot sprijinul și soluțiile necesare pentru a face față provocărilor. Anul 2022 a fost cel mai complicat din ultimele trei decenii și a generat consecințe grave pentru sectorul energetic și de securitate. Mă bucur că avem progrese pe toate proiectele începute împreună: construcția de poduri, implementarea proiectului Satul European, investițiile în educație, avem înregistrat un record de schimburi comerciale și, cel mai important, trebuie să continuăm conferințele desfășurate pe Platforma de sprijin pentru Republica Moldova. Cea de-a patra conferință va avea loc la Chișinău”, a spus oficialul de la București.