Conservarea legumelor pentru iarnă este o practică des întâlnită în rândul gospodinelor din Republica Moldova. Astfel, moldovencele profită de această perioadă în care legumele sunt în abundență și la prețuri accesibile pentru a le conserva și a le pune pe masă membrilor familiei în orice perioadă a anului.
Indiferent de preferințe, legumele pot fi pregătite, dar totodată să-și păstreze gustul și calitatea. Conservarea produselor este și o modalitate eficientă de a economisi bani în sezonul rece.
Roșiile sunt legumele cu ajutorul cărora gospodinele pot pregăti mai multe tipuri de conserve. Studiile recente au arătat că, datorită componentelor sale, persoanele care consumă regulat roșiile au avut șansa să observe scăderea nivelului de colesterol. Iar, consumul frecvent de roșii reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral.
În această perioadă, le puteți găsi în piețe, marketuri, dar chiar și în grădini. Prețul lor variază între 12 și 18 lei per kg.
În rândurile care urmează, v-am pregătit o listă cu rețete de conserve simple, pregătite cu ajutorul roșiilor.
Suc de roșii
Aveți nevoie de:
- 3 kilograme de roșii dintr-un soi cărnos, cu semințe puține;
- 1 linguriță de sare neiodată (pentru murături);
- opțional: ramuri de busuioc proaspăt, câte una pentru fiecare recipient;
- pentru îmbuteliat: sticle sterilizate cu dopuri/capace sterilizate.
Pentru prepararea rețetei de suc de roșii, fie că-l faceți simplu sau cu busuioc, alegeți întotdeauna roșii proaspete, bine coapte și fără urme de stricăciune. Soiurile recomandate sunt cele cărnoase, care nu conțin mai multe semințe și apă decât pulpă.
După ce alegeți roșiile, le spălați bine, le uscați și le tăiați în bucăți potrivite. Pentru că urmează să stoarceți roșiile printr-un dispozitiv special, le tăiați în bucăți nu prea mari.

Imediat după ce ați stors, transferați toată cantitatea de suc de roșii din vasul în care s-a colectat într-o cratiță. Ținând cont că se va umfla la fierbere, va face spumă, alegeti o oală de cinci litri.
Adăugați de la început o linguriță de sare și se pune la foc mediu pentru aproximativ jumătate de oră. În momentul în care spuma a dispărut de pe suprafața sucului de roșii care fierbe și vi se pare că acesta încă nu e destul de consistent, puteți să îl fierbeți în continuare, să mai scadă.
Doar voi alegeți cât de scăzut să fie sucul, să fie exact pe gustul vostru. Produsul se îmbuteliază fierbinte, în sticle sterilizate.

Murături
Puteți opta pentru legumele pe care le doriți, roșii, castraveți, conopidă. Drep condimente puteți folosi, mărar uscat, cimbru, țelină, ceapă, usturoi, morcov, ardei iute, frunze de vișin, frunze de dafin, piper boaned, sare.
- Întâi de toate spălați legumele: Asigurați-vă că sunt curate înainte de a le folosi. Puteți să le tăiați felii sau bucăți mai mici, în funcție de preferințe.
- Pe fundul borcanului se așezați 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, apoi un strat de legume. Nu uitați să adaugați condimentele preferate.
- Într-un vas separat, amestecați apă cu sare. O regulă de bază este să folosiți aproximativ 1-2 linguri de sare pentru fiecare litru de apă, dar poți ajusta cantitatea în funcție de preferințe. Puteți adăuga și oțet pentru un gust mai acrișor, aproximativ 1 parte oțet la 10 părți apă.
- Turnați soluția de murare peste legumele din borcane, asigurându-vă că acestea sunt complet acoperite. Puteți utiliza o greutate specială pentru a ține legumele sub nivelul lichidului. Închideți borcanele cu capace ermetice sau cu cheaguri de cauciuc. Asigurați-vă că sunt bine închise.

- Lăsați borcanele la temperatura camerei pentru un anumit timp (de obicei 1-2 săptămâni sau mai mult, în funcție de preferințe și tipul de murături). Fermentarea va transforma legumele în murături.
- După fermentare, puteți să depozitați borcanele într-un loc răcoros și întunecat. Murăturile vor continua să se dezvolte în timp și vor deveni mai gustoase cu timpul.

Tocăniță de legume
Tocănița de legume pentru iarnă este o modalitate minunată de a păstra gustul legumelor proaspete pentru sezonul rece.
Iată o rețetă simplă pentru care veți avea nevoie de 1 kg de morcov, 500 g de ardei gras, 500 g de ceapă, 500 g de roșii , 100 ml de ulei de floarea-soarelui, sare și piper după gust.
- Tăiați morcovii în cuburi potrivite, ceapa în felii subțiri, iar ardeii în bucăți;
- Într-o oală mare, încălziți uleiul de floarea-soarelui și adăugați ceapa. Căliți ceapa până devine moale;
- Adăugați ardeii grași și roșiile. Amestecați cât mai des;

- Acoperiți oala și lăsați legumele să fiarbă la foc mic până când sunt moi și tocanița are o consistență groasă. Acest proces poate dura aproximativ 40 de minute;
- Gustați și ajustați gustul cu sare și piper după preferință;
- Sterilizați borcanele și turnați amestecul fierbinte în ele. Lăsați borcanele la răcit și păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat;

Această rețetă delicioasă de tocăniță vă va permite să vă bucurați de gustul legumelor și în sezonul rece.
