Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO Un tânăr de 18 ani din Tiraspol a câștigat Memorialul Svetușkin. Câți participanți au fost admiși la competiție

26 Iul. 2021, 13:48
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
26 Iul. 2021, 13:48 // Life //  Valentina Buză

În memoria maestrului Internațional la șah Dmitrii Svetușkin, Federația de Șah a desfășurat în perioada 21-25 iulie Turneul Internațional Memorialul Dmitrii Svetușkin. Astfel, fiind limitat numărul locurilor disponibile din cauza pandemiei, la competiție au fost admiși cei mai puternici 50 de șahiști, dintre care nouă Maeștri în Sport.

Conform coeficienților de departajare, învingător al Turneului a devenit un tânăr de 18 ani din Tiraspol, Egor Laşkin. Pe locul doi s-a clasat Alexandr Elețchih, iar locul trei i-a revenit ex-campionului RM, maestrului internaţional Ruslan Soltanici.

În clasamentul feminin pe primul loc s-a clasat multipla campioană a ţării, Svetlana Petrenco. Cupa de argint a obținut-o tânăra Diana Tuktamâsova din Tiraspol, iar cea de bronz – eleva Școlii de șah din Chișinău Emilia Bîtcă. Primul loc printre juniori până la 14 ani l-a ocupat Semion Şapocinic din Chișinău, iar între copii până la 12 ani laureat a devenit reprezentantul Rusiei Vladislav Buga, care a reprezentat Școala de șah din Moscova.

Primul loc între veterani l-a ocupat multiplul campion al Republicii Moldova, Boris Nevednicii, iar ulterior participanții au propus ca turneul să devină tradițional. 

În data de 25 iulie Dmitrii Svetușkin ar fi împlinit 41 de ani. El a fost campion național în 2000, a fost membru permanent al naționalei Moldovei. A reprezentat cu succes țara la zece Olimpiade Mondiale. La Olimpiada din 2014 a obținut o performanță de rating de 2809.

A fost un jucător puternic cu multe idei originale în deschidere și înțelegere pozițională profundă, a urcat la rating Elo 2621 și a fost o figură cheie în șahul moldovenesc. Dmitrii Svetușkin a fost un antrenor de succes, a antrenat cei mai puternici tineri jucători din țară fiind președinte al Consiliului antrenorilor Federației de Șah și antrenor al selecționatei Republicii Moldova. Un intelectual cu o gamă largă de interese, Dmitrii a ținut mult și la pregătirea fizică, iar triatlonul era favoritul său. Incapabil de conflicte, Dmitrii a fost un bun prieten al multor jucători de șah din întreaga lume.     

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 15:33 // Actualitate //  Petru Beregoi

În cadrul vizitei la New York, unde s-a aflat pentru a participa la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut mai multe întrevederi informale, pe lângă cele formale, anunțat pe parcursul vizitei.

Astfel, la invitația președintelui Poloniei, Andrzej Duda, șefa statului a participat, alături de premierul georgian Irakli Garibashvili, la o cină de lucru organizată la Reprezentanța Poloniei la ONU. Cei trei lideri au discutat despre cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. Ei au abordat subiectul perspectivei de aderare a Republicii Moldova și Georgiei la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) și posibilitatea de armonizare a prețurilor internaționale de roaming între țările Parteneriatului Estic și UE.

De asemenea, Maia Sandu a avut o întâlnire la Fundația pentru o Societate Deschisă, unde a discutat oportunități de colaborare în domeniul promovării reformelor în educație.

La fel, președinta s-a întâlnit cu Consulul Onorific al Republicii Moldova la New York – Mark Meyer, membru al Baroului newyorkez de Avocați și al Grupului de arbitri din cadrul Centrului internațional de soluționare a litigiilor de investiții (ICSID). Discuția s-a focusat pe reforma justiției din Republica Moldova.

Amintim că, în cadrul vizitei de la New York, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu oficiali străini, printre care, Secretarul general al ONU, președintele Lituaniei.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române