Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

FOTO UNFPA urmează să doteze șapte maternități și două spitale de profil cu echipament performant

15 Sept. 2022, 16:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Romaniuc Victoria
15 Sept. 2022, 16:33 // Societate //  Romaniuc Victoria

În mai puțin de două săptămâni, nouă instituții medicale strategice în domeniul sănătății reproductive din țara noastră vor fi dotate cu echipament medical performant. De utilaj vor beneficia secțiile de naștere, cele de terapie intensivă a nou-născutului, precum și secțiile de ginecologie.

Echipamentul medical, cu valoarea totală de 1,8 milioane de euro, urmează să fie instalat pe parcursul următoarelor două luni. Procurarea aparatelor a fost făcută în contextul crizei umanitare, declanșate de războiul din Ucraina.

Odată cu creșterea numărului de refugiați în țara noastră, instituțiile medicale înregistrează un număr tot mai mare de solicitări pentru asistență medicală. Deoarece femeile reprezintă o mare parte a persoanelor refugiate, se determină o creștere semnificativă a solicitărilor pentru asistență în domeniul sănătății reproductive.

Una dintre prioritățile UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în timpurile de criză. Pentru a reduce din povara instituțiilor medicale și a crește accesul tuturor femeilor la servicii calitative din domeniul sănătății reproductive, UNFPA a inițiat procurarea echipamentelor de importanță vitală necesare în asistența nașterii, terapia intensivă a mamei și nou-născutului, precum și pentru intervenții chirurgicale în stări de urgențe ginecologice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală