Mitropolitul Pavel, starețul Lavrei Perceska din Kiev, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 60 de zile, a scris presa ucraineană, sâmbătă seara, 1 aprilie curent, fiind obligat să poarte și o brățară electronică și având interdicția să se adreseze credincioșilor. Judecătoria sectorului Șevcenkovski a emis mandatul, dând curs demersului procurorilor.
În aceste circumstanțe, Mitropolitul Onufrie va exercita temporar conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene și tot el va susține slujbele. Despre asta a anunțat a doua zi, duminică, 2 aprilie curent, Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi.
„Lavra Perceska din Kiev acum. Credincioșii Bisericii canonice se adună pentru slujire. Sfânta Liturghie a Lavrei Perceska din Kiev va fi oficiată de Mitropolit Onufrie”, se anunță într-o postare a Uniunii plasată pe Telegram.
Mitropolitul Onufrie este primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. În septembrie 2018, a fost inclus în baza „Mirotvoreț”, fiind numit „un agent de influență al Bisericii Ortodoxe Ruse” și „un adversar al creării unei Biserici locale independente în Ucraina”.
Pe 1 aprilie, angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au informat pe Mitropolitul Pavel despre acuzații privind incitare la ură interreligioasă și justificarea agresiunii armate a Federației Ruse. Oamenii legii au efectuat percheziții în casa acestuia. După aceea, Mitropolitul Pavel a fost citat în judecată pentru a-i fi emisă măsură preventivă.
Inițial, pentru că suspectul s-ar fi îmbolnăvit subit, audierea a fost amânată pentru luni, 3 aprilie. Ulterior, însă, instanța și-a revizuit decizia și a continuat ședința, anunțând până-n seară că a dat curs demersului privind arestarea la domiciliu.
„Ancheta a stabilit că, începând cu 24 februarie 2022, Peter Lebed (Mitropolitul Pavel) a decis să justifice [acțiunile Rusiei], fiind guvernatorul Lavrei Kiev-Pecersk, prin comunicare cu enoriașii mănăstirii”, a declarat procurorul de caz.
După arestarea starețului Lavrei Pecerska din Kiev, credincioșii au început să se adune la Mănăstire pentru a protesta.
Fondată în secolul al XI-lea şi clasată de UNESCO ca Patrimoniu Mondial, Lavra găzduieşte sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene supuse Patriarhiei Moscovei înainte de invazia rusă lansată în februarie 2022. Această confesiune a anunţat în mai ruperea legăturilor sale cu Biserica Rusă al cărei patriarh, Kirill, a susţinut invazia.
Doar că Guvernul ucrainean consideră că această Biserică rămâne de facto dependentă de Rusia.
În ianuarie, împotriva Mitropolitului Pavel a fost deschis un dosar penal pentru incitarea la ură pe motive religioase și apeluri publice de a declanșa un conflict armat. Acest lucru s-a întâmplat după ce, în timpul slujbei de Crăciun, Mitropolitul Pavel l-a numit pe primatul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, „un adevărat demon și sfânt de sine”. Atunci, SBU și-a înaintat primele acuzații împotriva Mitropolitului Pavel, inclusiv pe fondul disputei privind evacuarea călugărilor din Lavra.
Autoritățile ucrainene au decis să rezilieze contractul de închiriere al Mănăstirii. Călugării consideră această decizie „nelegală”. Ignorând ordinul autorităţilor, au refuzat până acum să plece.