Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, controlat de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafețele cultivate cu sfeclă în 2024. Astfel, compania încearcă să evite scăderea prețurilor.
Se întâmplă în contextul concurenței pe care o creează zaharul ucrainean pe piața UE. Deși prețurile la zahăr în Europa au atins valori record, cu mult peste cele de pe piața mondială, din cauza unui deficit de zahăr în blocul comunitar, în urma războiului s-au efectuat importuri masive, care au generat temeri referitoare la surplus.
„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare tonă de zahăr produsă în Franţa răspunde perfect la cerere şi este evaluată la cel mai bun preţ pe piaţa europeană pentru a oferi cel mai bun venit posibil pentru cultivatorii de sfeclă. În acest context neaşteptat, contăm pe voi, cultivatorii cu vechime ai Saint-Louis Sucre, să menţineţi producţia din 2023 şi în 2024”, se arată într-o scrisoare trimisă fermierilor francezi de Saint-Louis Sucre (SLS).
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Datele oficiale ale UE arată că importurile de zahăr ucrainean ale blocului comunitar au crescut până la 390.000 de tone în perioada octombrie 2022-iulie 2023, de la 25.000 de tone în perioada similară a sezonului anterior, informează Digi24. Suedzucker consideră că zahărul din Ucraina, care este în surplus și poate perturba piața europeană, ar trebui reexportat spre state care deficit de alimente.
Preturile la zahăr în Europa erau de 915 euro pentru o tonă în luna iulie 2023. Creșterea constituie 57% comparativ cu iulie 2022, iar fermierii ar putea fi tentați să cultive sfecla de zahăr în aceste condiții, fapt care ar genera scăderea prețului cu aproximativ 30%.