După ce joi, 16 decembrie, mai multe familii s-au plâns pe temperaturile joase din apartamentele din Capitală, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, astăzi, 17 decembrie, reprezentanții „Termoelectrica” au emis un comunicat de presă în care resping aceste acuzații.
„În activitatea sa, compania se conduce de prevederile stabilite de legislația în vigoare, ce reglementează în detaliu toate procesele aferente livrării energiei termice. În sectorul rezidenţial, reprezentantul autorizat al consumatorilor din blocurile de locuit cu sisteme colective de alimentare cu energie termică, este administratorul fondului locativ respectiv, care încheie un contract de furnizare a energiei termice cu furnizorul şi repartizează lunar cantitatea de energie termică consumată între deţinătorii de apartamente sau chiriaşi. Totodată, conform art.38(4) al prezentei Legi, Furnizorul este obligat să asigure „parametrii agentului termic, care vor fi garantaţi de către distribuitor și furnizor la punctul de delimitare cu instalaţiile de utilizare a energiei termice. Potrivit legii, ”punctul de delimitare este locul în care instalaţia de utilizare a energiei termice se racordează la reţeaua termică şi în care patrimoniul consumatorului şi patrimoniul unităţii termoenergetice se delimitează, în funcţie de dreptul de proprietate, sau loc în care se delimitează, în funcţie de dreptul de proprietate, patrimoniile unităţilor termoenergetice”, se arată în comunicat.
De asemenea, „Termoelectrica” susține că are încheiate contracte cu gestionarii fondului locativ și poate încheia contracte directe cu consumatorii casnici, care sunt racordați la sistemul orizontal de încălzire cu echipamente de măsurare separat pentru fiecare apartament.
„Precizăm că asigurăm calitatea agentului termic până la punctul de delimitare conform graficului de temperaturi aprobat, iar reglarea temperaturii sau debitelor în bloc – este în responsabilitatea gestionarului fondului locativ. Menționăm faptul că echipa Termoelectrica se implică activ în identificarea și lichidarea situațiilor problematice din bloc, toate adresările sunt rezolvate în regim non stop, la solicitările consumatorilor casnici, echipa se deplasează la fața locului, deoarece asigurarea confortului termic pentru consumatori este o prioritate pentru întreprindere. Pe această cale, facem un apel către consumatorii casnici să informeze gestionarul fondului locativ privind necesitatea lichidării deranjamentelor sistemului intern de încălzire din bloc și să ia legătura cu Termoelectrica prin intermediul Call-Center la numărul de telefon: 1300 sau 022447447 în cazul nesoluționării problemelor de către gestionar”, precizează responsabilii.
Realitatea.md precizează că ieri, mai multe familii s-au plâns pe temperaturile joase din apartamente. Asociația obștească republicană „Protecția consumatorilor” a primit mai multe cereri în această privință. Materialele au fost trimise și la Curtea de Conturi, Președinție, Guvern, Parlament. Premiera, Natalia Gavrilița a expediat demersul organizației la Agenția pentru protecția drepturilor consumatorilor, dar situația nu s-a schimbat.