Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Studiul s-a concentrat pe o potențială legătură între consumul de fier alimentar și progresia cancerului. În cadrul său, oamenii de știință au evaluat rolul dietei în dezvoltarea acestei afecțiuni.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) și National Cancer Centre Singapore. Aceștia au identificat un mecanism important care leagă consumul excesiv de carne roșie de un risc crescut de cancer colorectal.
Excesul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal
Pentru realizarea cercetării, a fost folosit Colo-SCRIPT. Acesta este un program național de cercetare din Singapore care adună informații despre subtipuri distincte de cancer colorectal. În general, se folosește pentru a stabili rolul factorilor de risc de mediu, metabolici și microbieni care pot favoriza progresia bolii, conform Science Daily.
,,Prin Colo-SCRIPT, vom continua să investigăm rolul fierului și al altor factori de risc și influența acestora asupra modului în care se dezvoltă cancerul colorectal. Descoperirile oferă informații valoroase asupra modului în care conduc diferitele subtipuri de cancer colorectal și ne pot permite să identificăm metode noi de prevenire și tratare a bolii.” a explicat Iain Tan, autor al studiului, profesor asociat și consultant senior în Divizia de Oncologie Medicală, din cadrul NCCS.
Studiul a fost publicat în Cancer Discovery. Concluziile sale sugerează că un consum excesiv de carne roșie cu un conținut ridicat de fier și supraîncărcarea ereditară sau genetică cu fier se pot asocia cu un risc ridicat de carcinogeneză colorectală.
Studiul a evidențiat efectele unei enzime
Telomeraza este o enzimă care extinde capetele cromozomilor ADN, ceea ce poate duce la stimularea progresiei cancerului colorectal. Rezultatele studiului sugerează că fierul din carnea roșie reactivează telomeraza. Această descoperire oferă o perspectivă importantă asupra modului în care alimentația poate influența riscul de cancer. Astfel, se pot selecta potențialele strategii de intervenție.
Pentru a descoperi modul în care nivelurile ridicate de fier pot afecta progresia cancerului colorectal, oamenii de știință au examinat mostre de la pacienți cu cancer colorectal. Aceștia au utilizat o combinație de linii celulare de cancer colorectal uman și modele avansate de laborator.
În general, factorii genetici și non-genetici pot influența dezvoltarea cancerelor colorectale. Cancerul colorectal este al treilea cel mai des întâlnit cancer la nivel global. Cercetătorii au demonstrat că fierul poate interacționa cu o proteină sensibilă a fierului numită Pirin. Aceasta poate produce reactivarea telomerazei în celulele canceroase, un factor major în creșterea lor necontrolată.
În același timp, s-a identificat o moleculă de dimensiuni reduse numită SP2509. Aceasta poate inhiba în mod eficient reactivarea telomerazei. Totuși, chiar dacă rezultatele par promițătoare, oamenii de știință sugerează că sunt necesare studii suplimentare pentru a completa informațiile obținute.
De asemenea, un alt studiu sugerează că iaurtul poate diminua riscul de cancer colorectal Bifidobacterium-pozitiv cu până la 20%, mai ales a celui care apare în zona colonului proximal. Acesta a fost efectuat pe 132.056 de participanți și au evaluat datele disponibile despre Bifidobacterium tisular ale 1.121 de persoane. Pe parcursul desfășurării sale, 3.079 dintre aceștia au dezvoltat cancer colorectal.