Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(GALERIE FOTO) Cernobîlul astăzi! Vezi cum arată zona de excludere la 35 de ani de la catastrofă

26 Apr. 2021, 10:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
26 Apr. 2021, 10:50 // În Lume //  Daniel Hacina

În zona de excludere abandonată, viața continuă. La 26 aprilie 1986, a avut loc un accident la cea de-a patra unitate electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Acesta a fost unul dintre cele mai mari dezastre din istoria energiei nucleare a transformat orașul Prîpeat într-o zonă de excludere.

La 35 de ani de la accident, Cernobîlul a devenit unul dintre cele mai atractive locuri din Ucraina, iar Prîpeat a devenit o destinație turistică extrem populară.

Prîpeatul abandonat și distrus s-a schimbat foarte mult sub influența naturii. Orașul fantomă a înghețat în 1986. Monumente și simboluri socialiste, case distruse și clădiri abandonate au rămas în oraș. Cernobîl în 2021 nu poate fi numit complet pustiu.

Există cafenele și hoteluri, se organizează tururi și se lucrează pe teritoriul gării. Regiunea din apropierea Prîpeatului este destul de populată.

În ciuda enormelor daune asupra mediului cauzate de accident, natura se recuperează treptat aici. Copacii și tufișurile cresc în toată zona de excludere. În regiune au apărut multe animale sălbatice precum: mistreți, lupi, urși, râși și cerbi.

În urma observațiilor efectuate din elicoptere, s-a stabilit că în această regiune trăiesc aproximativ același număr de animale ca în rezervațiile naturale special amenajate.

Majoritatea fostelor clădiri rezidențiale și clădiri administrative au fost distruse complet. Nu există practic mobilier și articole de interior în Prîpeat. Unele lucruri au fost furate de hoți, altele au fost distruse de natură. Cu toate acestea, există încă locuri vizitate de turiști.

Turiștii ce vin în Prîpeat ar putea fi interesați de cimitirul tehnologiei robotizate. Aici, pe două câmpuri uriașe, sunt depozitate echipamente care au fost utilizate în eliminarea consecințelor accidentului. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestora a fost deja distrusă în timp.

Un alt loc interesant este piscina Lazurnîi, care a continuat să funcționeze chiar și la câțiva ani după accident.

Un alt loc atmosferic de vizitat este unitatea medicală nr. 126 din orașul Prîpeat. Primele victime ale accidentului și pompierii au venit aici. Prin tot spitalul sunt împrăștiate saltele, canapele, medicamente și obiecte personale de-ale pompierilor care au stins focul de la centrala nucleară.

Școlile și grădinițele abandonate par deosebit de înfiorătoare. Par să fie înghețate în timp: jucăriile, rechizitele școlare și lucrurile personale ale copiilor sunt împrăștiate peste tot. Aceste locuri sunt incluse în aproape orice tur al zonei de excludere.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile