Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

GALERIE FOTO Oficial, au început lucrările de construcție a podului care va uni Moldova cu Ucraina

17 Aug. 2021, 11:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
17 Aug. 2021, 11:04 // Economie //  Petru Cosoi

În Iampol, regiunea Vinnița, Ucraina, antreprenorul a început lucrările pregătitoare pentru construcția unui pod care va conecta partea ucraineană a Nistrului cu cea moldovenească și va deveni parte a coridorului de transport dintre cele două țări. Acest lucru este raportat pe pagina de Facebook al agentului economic.

Proiectul este implementat în cadrul programului președintelui Vladimir Zelenski „Marea construcție”.

Podul este construit la marginea orașului Iampol și în apropierea satului moldovenesc Cosăuţi. Într-un final, podul va fi conectat la traseul M2 Chișinău – Soroca, care a fost renovat în perioada 2012 – 2014.

Anterior, s-a anunțat că autostrada va avea următorul traseu: Jitomir – Vinnița – podul Iampol-Cosăuţi – M2 (Soroca-Chișinău). Estimativ, suma proiectului de construcție este de 100 de milioane de euro, fiind alocată din bugetul țării vecine.

Cum va arăta noul pod?

▪ lungimea podului – 641 m;
▪ numărul suporturilor – 21 de piese;
▪ înălțimea suporturilor – de la 8 la 40 m.

Potrivit sursei citate, comunicația de transport între Ucraina și Moldova peste râul Nistru în regiune este asigurată de un pod situat în zona punctului de control Moghilău – Camenița Podoliei – Otaci și un pod la punctul de control Bronnitsy – Unguri, unde masa vehiculelor nu trebuie să depășească 3,5 tone. De asemene, trecerea de frontieră Iampol – Cosăuţi există un feribot care nu face față cerințelor reale ale locuitorilor din zonă.

Noul pod și traseu va îmbunătăți legătura dintre cele două țări vecine și va reduce timpul de călătorie pe traseul Kiev – Chișinău.

Construcția este planificată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie