Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu îngrijorare tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina. La fel, Natalia Gavrilița a mai menționat că pentru a realiza reformele propuse de Guvern este nevoie de stabilitate și pace în regiune.
„Credem cu tărie că avem nevoie de pace și stabilitate în regiune ca să ne putem concentra pe reformele interne, pe creșterea bunăstării cetățenilor noștri. Contribuim cât putem în sfera diplomatică la soluționarea politică a acestui conflict” a declarat Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
În același timp, Republica Moldova are pregătite câteva scenarii în funcție de evenimentele care se vor desfășura în țara vecină.
„Avem mai multe scenarii ipotetice, în funcție de derularea evenimentelor din Ucraina, sunt identificate anumite riscuri, avem efectuate evaluări, analize, deci, suntem pregătiți pentru mai multe scenarii, dar repet, ele sunt ipotetice. În funcție de derularea evenimentelor, Guvernul va interveni pentru a diminua riscurile pentru populația noastră”, a spus Natalia Gavrilița
Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că în cazul în care ar exista o agresiune externă, țara noastră nu ar solicita ajutor militar României în condițiile actuale. Motivul fiind că Republica Moldova este o țară neutră.
„Acesta ar fi un scenariu foarte grav. Republica Moldova este o țară neutră. Am spus-o întotdeauna, suntem gata să ne implicăm în discuții, negocieri ca să asigurăm pacea și stabilitatea în regiunea noastră. Noi nu ne așteptăm la un astfel de scenariu. Ca să fie foarte clar, probabilitatea analizată este una joasă. Nu observăm mișcări care ne-ar face să credem în acest scenariu. Repet, suntem o țară neutră, avem un conflict înghețat, dezghețarea conflictului ar fi un scenariu extraordinar și ar fi alte discuții la nivel internațional”, a mai spus Natalia Gavrilița.
La fel, premiera a mai declarat că unul din riscurile la care ar putea fi supusă Republica Moldova în cazul în care izbucnește un război în țara vecină este întreruperea livrării gazelor naturale din Rusia prin Ucraina.
Ieri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere în format online cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, acreditați la Chișinău. Discuția s-a axat în mod special pe situația tensionată din regiune, posibilele evoluții ale crizei și măsurile întreprinse de autorități pentru a diminua riscurile unor eventuale acțiuni militare în Ucraina.