Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) faţă de 2022. Compania a anunţat că, în 2023, ar urma să raporteze EBITDA de aproximativ 2.200 miliarde de ruble (24,3 miliarde de dolari), comparativ cu 3.600 miliarde de ruble în 2022.
Rezultatele includ afacerile din domeniul gazelor, petrolului şi generarea electricităţii.
Ca multe companii ruseşti, Gazprom nu mai dă publicităţii rezultatele complete de când Rusia a invadat Ucraina şi Occidentul a impus sancţiuni Moscovei.
Exporturile de gaze ale Gazprom, o sursă majoră de venituri, nu au fost sancţionate direct, dar volumele de export aproape s-au înjumătăţit anul trecut, la 101 miliarde metri cubi (bcm), în urma scăderii semnificative a vânzărilor către Europa, anterior principala sa piaţă.
De asemenea, Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat un program de investiţii pentru 2024 în valoare de 1.570 miliarde de ruble, în linie cu planurile prezentate în noiembrie.
Gazprom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.
Profitul în creștere de anul trecut al companiei rusești se datorează și acțiunilor pe care le realizează în Marea Nordului. Gigantul energetic rus Gazprom a obținut anul trecut 45 de milioane de euro de pe urma câmpului său de gaze din Marea Nordului.
Gazprom produce gaze din câmpul Sillimanite, care se întinde în apele britanice și olandeze, din 2020, scrie BBC. Zăcământul Sillimanite, care se află la 200 km de coasta olandeză, este operat în cadrul unui joint venture între firma rusă Gazprom și compania germană Wintershall. Gazul produs din zăcământ este preluat pe uscat în Olanda.
Deși nu se sugerează că acest acord este ilegal, Regatul Unit, SUA și UE au introdus sancțiuni economice dure menite să limiteze capacitatea Rusiei de a profita de pe urma exporturilor de energie, cu scopul de a limita capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina.