Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Gazprom ne cere să achităm datoria la gaz, în valoare de peste 700 milioane de dolari. Mai avem la dispoziție O LUNĂ

23 Oct. 2021, 18:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Oct. 2021, 18:09 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Dificultăţile privind furnizarea gazelor către Republica Moldova au apărut din cauza Chişinăului, care nu a plătit combustibilul deja primit, susține reprezentantul oficial al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov. Potrivit informațiilor, datoria totală pentru gazul furnizat este de 433 milioane dolari, transmite ria.ru

Totodată, reprezentanții companiei susțin că ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. 

„În același timp, din anumite motive, reprezentanții Moldovei nu vor să recunoască suma acumulată, suma datoriilor”, spune Serghei Kuprianov. 

Kuprianov a mai declarat că firma este pregătită să prelungească contractul dacă Chișinăul achită datoria.

„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale pentru octombrie și noiembrie anul acesta. Gazprom s-a întâlnit la jumătatea drumului, a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească plătește integral suma pentru gazele furnizate în perioada septembrie-octombrie curent”.

Reprezentanții companiei anunță că Moldova are la dispoziție o lună. În caz contrar, de la 1 decembrie, chiar la începutul iernii, Gazprom va închide în totalitate furnizarea de gaz.

„Aici nu este politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile de impozite la buget. Există limite ale răbdării. Moldova însăși provoacă o criză”, afirmă reprezentantul oficial al Gazprom.

Realitatea.md amintește că, Guvernul Republicii Moldova a propus ieri, 22 octombrie, STARE DE URGENȚĂ în toată țara din cauza crizei gazelor naturale.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut o nouă rundă de discuții la Moscova în legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră.

Potrivit lui Andrei Spînu, oferta Gazprom pentru livrarea de gaze naturale Republicii Moldova este mai dezavantajoasă decât ofertele existente pe piața internațională.

Gazprom ne cere un preț MAI MARE decât pe piețele internaționale la gaz și condiții nefinanciare: Căutăm alternative

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Nov. 2021, 10:41 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență este tot mai solicitată, iar responsabilii informează că în perioada 22-28 noiembrie, Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat 14544 solicitări pentru acordarea primului ajutor medical la etapa prespitalicească de la Serviciul Unic 112, ceea ce reprezintă o medie de 2077 solicitări/zi și respectiv 86 solicitări/oră.

„Din numărul total de peste 14000 de intervenții a echipelor de asistență medicală urgentă, 3220 erau pentru pacienții cu maladii respiratorii, 2959 pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare, 1956 pentru cei care suferă de patologii neurologice și 1117 persoane cu traumatisme de diferite grade”, se arată în nota informativă.

Mai mult, în perioada menționată, medicii de pe ambulanță au fost solicitați și au intervenit rapid la 211 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și la 64 pacienți cu infarct miocardic.

„Ambulanța a fost chemată la 82 persoane, printre care la 15 copii care s-au ales cu diverse traumatisme după accidentele rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 64 pacienți au avut nevoie de transportare la spital. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au mai apelat 83 persoane cu maladii infecțioase, 39 cu urgențe toxice și 18 cu combustii. Totodată, echipele AMU au acționat prompt în cazul a 17 intoxicații cu medicamente; 8 intoxicații cu alcool și trei cu monoxid de carbon”.

De menționat că după efectuarea examenului medical primar și acordarea asistenței medicale urgente 5494 pacienți, printre care 1192 copii au avut nevoie de transportare asistată la spital pentru investigații și tratament în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală