Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Gedeon Richter: 120 de ani de inovații

27 Sept. 2021, 09:52
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 09:52 // Economie //  Realitatea.md

Această companie a fost fondată la Budapesta în 1901 de către farmacistul inovator Gedeon Richter. În decurs de 120 de ani, compania este implicată în furnizarea de medicamente în întreaga lume. Personalul său depășește 12,5 mii de persoane, dintre care peste 50% lucrează în afara Ungariei. Gedeon Richter este prezentă în 50 de țări, unde există opt fabrici proprii, 29 de reprezentanțe oficiale, precum și 40 de companii comerciale și de marketing.

În 2020, Gedeon Richter a înregistrat vânzări de 1,614 miliarde EUR, dintre care 90% proveneau de pe piețele de export. În multe cazuri, acești indicatori sunt asociați cu un sistem special de lucru. Producătorul ungar a reușit să creeze o structură verticală integrată a proceselor de afaceri: cercetare – dezvoltare – producere – marketing și vânzări, aceasta este cheia de a fi lider în regiune.

Începând cu 1996, Gedeon Richter a deschis și a achiziționat întreprinderi, Reprezentanțe și companii de marketing în străinătate, peste hotarele Ungariei (fabricile Gedeon Richter  sunt prezente în următoarele țări: Germania, Rusia, România, Polonia, India). Medicamentele producătorului ungar sunt  disponibile pe cinci continente în mai mult de 100 de țări.

Compania acordă o atenție specială cercetărilor științifice, fiind lider regional în acest domeniu. Cel puțin 10% din cifra de vânzări este alocată anual cercetării și dezvoltării. Centrul de cercetare al producătorului are peste o mie de angajați care sunt implicați în căutarea de noilor formule originale. Acest fapt a permis companiei Gedeon Richter să devină cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare (după numărul de angajați) din întreaga regiune (Europa de Est).

Portofoliul uzinei ungare conține aproximativ 200 de produse de înaltă calitate în mai mult de 400 de forme medicamentoase utilizate în toate domeniile medicinei.  Cu toate acestea, cea mai mare prioritate pentru companie este dezvoltarea medicamentelor în următoarele direcții: ginecologie, neuropsihiatrie și cardiologie, precum și proiecte biosimilare în alte arii terapeutice.

Strategia actuală Gedeon Richter se bazează pe trei piloni: crearea noilor forme medicamentoase originale, biotehnologie și produse pentru sănătatea femeilor.

Tradiția producerii de medicamente originale a fost stabilită la începutul secolului trecut, când fondatorul companiei a creat două medicamente inovative – Tonogen și Kalmopyrin. De atunci, această listă a fost completată cu astfel de medicamente originale precum Cavinton, Mydocalm, Arduan, Curiosin, Esmya. Ultima moleculă originală de la Gedeon Richter a fost preparatul cu substanța activă cariprazină. Din 2016 este prezent pe piața SUA sub numele de Vraylar, iar din 2017 – în Europa, sub numele de Reagila.

Pentru dezvoltarea biotehnologiei, compania a construit  o bază de cercetare și producere modernă în Debrecen, care dezvoltă medicamente noi pentru tratamentul cancerului, osteoporozei, sănătății femeilor și a bolilor orfane. In anul 2019 a fost produs primul medicament biosimilar Terrosa, care este indicat pentru tratamentul osteoporozei.

În domeniul sănătății femeilor, producătorul ungar a dezvoltat și continuă să dezvolte produse noi pentru contracepția planică și de urgență (Belara, Midiana, Dimia, Donasert, Escapelle, Postinor etc.), tratamentul fibromului uterin (Esmya), tratamentul endometriozei (Sawis), tratamentul hormonal menopauzal (Lenzetto), fertilitate (Bemfola) și infecții vaginale (Mycosyst).

În Moldova, produsele companiei sunt prezente mai mult de peste 50 de ani. Dar mai activ lucrul a început în 1996, când a fost fondată întreprinderea mixtă moldo-ungară RihPanGalFarma IM la Chișinău, iar un an mai târziu a fost deschisă filiala sa în Bălți. Începând cu Iulie 2021 distribuitor exclusiv a producției Gedeon Richter în Moldova este RihPanGalFarma SRL.

În 1997, a apărut reprezentanța oficială  Gedeon Richter în Moldova, care a devenit prima  reprezentanță oficială a unei companii farmaceutice străine din țară.

Conform companiei independente Pharmaceutical Marketing Group (PMG), în ultimii 20 de ani, Gedeon Richter se menține printre liderii pe piața farmaceutică din Moldova. In anul 2021, cota parte a companiei ungare   s-a ridicat la 4,88% dintre mai mult de 900 producătorii farmaceutici prezenți pe piața.

Compania Gedeon Richter participă activ în viața socială a țării. Diferite proiecte sociale în Moldova fac parte din programul de responsabilitate socială al companiei. Scopul programului rezidă în a cunoaște necesitatea de medicamente în țările în care compania își desfășoară activitatea, precum și în a ajuta oamenii oferindu-le suport medicamentos. In anul 2018 Gedeon Richter a oferit gratuit Azilului de bătrâni medicamentele sale: 4312 cutii de Ekvator și 5710 cutii de Ostalon Calci-D, în valoare de peste 2,6 milioane lei. Scopul acestui proiect a fost de a asigura populația din Moldova, în special persoanele vârstnice din zonele rurale cu medicamente gratuite.

Proiectul dat nu a fost unicul – într-o manieră similară, în 2010 către instituțiile medicale din Moldova a fost alocat gratis un lot de medicamente antihipertensive Normodipin care se estima la peste           1 milion lei destinat pentru 25 mii pacienți. De asemenea, în 2012 producătorul a oferit aproximativ 200 mii lei pentru deschiderea băncii de sânge în cadrul Institutului National de Oncologie. În vara anului 2013, a fost livrat medicamentul cardiologic extrem de eficient din grupul beta-blocatorilor Bidop in valoare de peste 1,7 milioane lei. Alt proiect social petrecut de Gedeon Richter s-a produs în 2016, când Compania a livrat gratis către Ministerul Sănătății din Moldova 14000 cutii de Normodipin și 33615 cutii de Decaris, cu o valoare  totală de 1,685 milioane lei.

De câțiva ani deja, în parteneriat cu Centrul de Marketing și Informare ,,Procurier Media”, Gedeon Richter a lansat o campanie de informare și educare, obiectivul principal al căreia este de a spori gradul de conștientizare a tinerilor despre importanța modului sănătos de viață, sănătatea reproductivă și metodele moderne de contracepție. În cadrul acestor ședințe participă medici ginecologi, specialiști în domeniul sănătății adolescenților și tinerilor.

În perioada grea de pandemie COVID-19 compania Gedeon Richter nu a fost indiferenta de situația creata si a transmis ca ajutor umanitar 2000 de viziere de protecție în adresa Ministerului Sănătății care ulterior au fost distribuite printre instituțiile medicale ale țării.

Ca prioritate în planurile pe viitor a activității companiei este crearea și producerea noilor medicamente de calitate și eficacitate înaltă pentru îmbunătățirea calității vieții populației.

P. 

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie