Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Ghimpu, către Voronin: Ce naiba nu încapi de mine? Parcă ieri eram “prieteni”, iar dușman îți era “partenerul” de azi

25 Iun. 2021, 17:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 17:46 // Politica //  Realitatea.md

Deși nici Vladimir Voronin, nici Mihai Ghimpu nu s-au regăsit în ultimul Parlament, publicul cunoaște relația aparte dintre cei doi politicieni: unul comunist, altul liberal. Și dacă demult nu ați mai asistat la momente în care cei doi se luau în căruță reciproc, iată ca a venit momentul.

Fostul lider al Partidului Liberal se întreabă: Vladimir Nicolaevici, parcă suntem vecini, ce naiba se întâmplă de nu încapi în continuare de mine? Și parcă mai ieri eram “prieteni”, iar dușmanul de moarte îți era “partenerul” de azi și sluga de ieri – Igor Nicolaevici Dodon!

Mesajul lui Mihai Ghimpu pe o rețea de socializare vine, după ce Vladimir Voronin s-a luat de Maia Sandu pentru că ar avea atât cetățenie moldovenească, cât și română.

Când eu am scris decretul despre introducerea cetățeniei duble, în punctul doi a fost indicat, că în organele de conducere nu au voie să dețină cetățenie dublă. Ce s-a petrecut – a venit zăpăcitul ăsta de Ghimpu și a anulat punctul 2, a declarat Voronin.

Ghimpu își întreabă colegul de breaslă: “tovarișci” bîvșii pro-russkii Prezident: de ce pe dumneata nu te deranjează și categoria de cetățeni ai RM care dețin cetățenia rusă? Doar și ei au ocupat și ocupă în continuare funcții în stat, inclusiv Dumneata și Igor Kremlinovici; dar și mulți alții, care nu vor să cunoască limba oficială – limba română sau principial nu doresc s-o vorbească!!! Poate e timpul Vladimir Nicolaevici să înțelegi, că cea mai mare parte a vieții ți-a trecut, așa cum trece la fiecare dintre noi și va veni ziua (care ți-o doresc să fie cât mai departe), în care o să pleci în lumea drepților… Și, ca să te primească pământul și Dumnezeu, n-ar strica să renunți la minciunile celor care ne-au ocupat și continuă să mai ocupe o parte din teritoriul RM, inclusiv satul în care te-ai născut și ai crescut dumneata!

În concluzie, Mihai Ghimpu îl îndeamnă pe Voronin să nu-și mai caute “dușmani” de dragul voturilor.

Așa că, Vladimir Nicolaevici la anii aceștea și la funcțiile pe care le-ai deținut cred, că e timpul să-ți schimbi “ușanca” de Ural pe o căciulă cusută dintr-o piele brumărie din miei de Carpați!

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate