În ultimii cinci ani, numărul studenților s-a înjumătățit, iar în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus, calitatea învățământului superior a avut mult de suferit. Declarațiile au fost făcute de rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.
Pentru a ridica calitatea învățământului este nevoie de a vaccina studenți și cadrele didactice. O altă cale de a readuce prestigiul cărții de altă dată este de a moderniza învățământul superior, iar acest lucru trebuie început prin reluarea cursurilor cu prezență fizică.
„A fost afectată calitatea educației și dacă mie cineva o să încerce să-mi demonstreze că învățământul la distanță și învățământul fizic este practic același lucru, categoric nu voi fi de acord. Nimeni și niciodată nu va putea să înlocuiască învățământul cu prezență fizică, nu este altceva decât o necesitate de a ne acomoda la moment și așa cum am făcut-o la nivelul învățământului general pe parcursul anului 2020, în care au fost aprobate diferite scenarii pentru învățământul general, instituțiile de învățământ profesional-tehnic, instituțiile de învățământ superior au activat mai mult timp la distanță din varii motive, pentru a nu supraîncărca orașul, pe de o parte, pe de altă parte, luând în considerare faptul că mulți se află în cămine din studenți, le dăm posibilitatea să nu supraîncărcăm nici căminele, a declarat Igor Șarov.
Rectorul USM a mai spus că în ultimii cinci ani, numărul studenților, practic s-a înjumătățit.
„Deci, suntem într-o scădere demografică pe parcursul ultimilor ani, de la 92 de mii de studenți, conform datelor din 2019, am scăzut la 52 de mii, timp de cinci ani, numărul de instituții de învățământ superior rămânând același. Este un semnal pentru noi? Sigur că este. Eu sunt un om venit din știință, fiecare reformă trebuie să se bazeze pe studii, avem studiile care au fost efectuate de Banca Mondială, de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung. Fondul Monetar Internațional în anul 2018 a fost timp de jumătate de an cu o echipă impunătoare de experți care din februarie până în noiembrie 2018 au făcut o radiografiere a învățământului profesional-tehnic și a învățământului superior în care această necesitate este una stringentă. În ce măsură și cum va fi realizată este o problemă deja care trebuie să fie pusă pe agenda Ministerului Educației și Cercetării și eu sunt sigur că în această ordine de idei în direcția respectivă se lucrează”, a declarat Șarov.