Sezonul gripal din 2025 a surprins experții printr-o creștere alarmantă a cazurilor, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, gripa a depășit numărul de infectări și spitalizări asociate COVID-19, ceea ce a determinat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să clasifice sezonul ca având o severitate „ridicată” pe teritoriul SUA.
Mai mulți factori au contribuit la această creștere a numărului de cazuri. În primul rând, sezonul gripal 2025 a început târziu, atingând apogeul în februarie, spre deosebire de sezoanele anterioare care s-au manifestat mai devreme, în decembrie.
Predominanța subtipurilor de virus gripal A, respectiv A/H3N2 și A/H1N1, joacă un rol major în severitatea bolii. Sezoanele dominate de A/H3N2 au fost istoric asociate cu forme mai severe ale bolii, dar și A/H1N1 poate provoca infecții grave.
Un alt factor este scăderea ratei de vaccinare. După pandemia de COVID-19, tot mai puține persoane aleg să se vaccineze împotriva gripei. În sezonul 2023-24, s-au administrat cu 9,2 milioane mai puține doze de vaccin decât într-un an obișnuit pre-pandemic. În plus, rata de vaccinare a copiilor a scăzut de la 59% în 2019-20 la doar 46% în 2024-25, iar în cazul persoanelor de peste 65 de ani, aceasta a coborât la 43%.
Simptomele gripei și cum se diferențiază de alte infecții respiratorii
De multe ori, oamenii confundă gripa cu o simplă răceală. Gripa este cauzată exclusiv de virusurile gripale și tinde să fie mai severă decât răceala comună, provocând febră, tuse persistentă și oboseală accentuată. Alte simptome frecvente includ dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri de cap și congestie nazală.
Comparativ cu COVID-19, gripa are un timp de incubație mai scurt, de 1-4 zile, iar simptomele durează, în medie, mai puțin. Spre deosebire de gripă, COVID-19 poate fi recunoscut prin pierderea gustului și a mirosului. Singura modalitate sigură de a distinge între cele două boli rămâne testarea, iar unele teste rapide combină detectarea simultană a gripei și a COVID-19.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit medicilor, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. Deși eficacitatea vaccinului antigripal variază între 19% și 60% în fiecare sezon, datele preliminare pentru 2024-25 arată că vaccinul oferă o protecție de 41%-55% împotriva spitalizării în rândul adulților și de 63%-78% în rândul copiilor.
Alte măsuri de protecție includ:
- Spălarea frecventă a mâinilor;
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- Igienizarea suprafețelor intens utilizate;
- Purtarea măștii în medii aglomerate.
În cazul îmbolnăvirii, izolarea și evitarea contactului cu alte persoane ajută la limitarea răspândirii virusului. Pentru cei cu risc crescut de complicații, tratamentul antiviral trebuie început cât mai repede posibil, de preferat în primele 48 de ore de la apariția simptomelor.
Sezonul gripal din 2025 servește drept avertisment asupra importanței măsurilor de prevenție și a menținerii unei acoperiri vaccinale ridicate pentru a limita impactul viitoarelor epidemii.