Importanța promovării proiectului de lege de completare a Codului de executare al Republicii Moldova cu prevederi care vor reglementa posibilitatea de a organiza comunități terapeutice în instituțiile penitenciare, destinate condamnaților, a fost una din temele discuțiilor ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu reprezentanții Grupului Pompidou al Consiliului Europei (CoE), care se află zilele acestea într-o vizită de lucru în Republica Moldova
În cadrul discuției, ministrul Litvinenco a mulțumit Grupului Pompidou pentru asistența oferită, timp de zece ani, sistemului penitenciar din țara noastră și a apreciat deschiderea acestuia de a continua să contribuie la dezvoltarea instituțiilor penitenciare și la combaterea consumului de droguri și alte substanțe interzise.
„Suportul oferit instituțiilor penitenciare, instruirea personalului din cadrul acestora, dar și asistența oferită condamnaților cu istoric de consum de droguri sau alte substanțe psihotrope sunt foarte valoroase pentru întregul sistem penitenciar. Mizăm în continuare pe susținerea dumneavoastră și sperăm că împreună vom reuși să îmbunătățim situația în penitenciare, în mod special mă refer la prevenirea consumului de substanțe narcotice și tratarea deținuților dependenți de droguri”, a spus Sergiu Litvinenco.
Secretarul executiv al Grupului Pompidou, Denis Huber, a menționat că, în acest sens, Republica Moldova este un exemplu pozitiv pentru alte țările din regiune care, la fel, beneficiază de asistență în domeniul penitenciar.
„Acest succes se datorează unei colaborări excelente cu Ministerul Justiției, Administrația Instituțiilor Penitenciare și societatea civilă care monitorizează acest domeniu”, a spus Denis Huber.
De asemenea, oficialii au vorbit despre cursul de e-learning de tratament medical asistat pentru consumatorii de droguri, care a fost lansat recent.