Guvernarea își propune să aibă o cotă-parte din Centrala nuclearoelectrică Cernavodă din România. Dezvăluirea a fost făcută de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de miercuri, 6 septembrie curent.
Potrivit politicianului, autoritățile au inițiat discuții cu România, având ideea să investească și să aibă o cotă-parte din Centrala nuclearoelectrică Cernavodă.
„Să avem energie mai ieftină, să avem propria energie. Următorul pas al Republicii Moldova este să-și construiască drumuri peste Prut și să-și poată exporta bunurile”, a continuat Lilian Carp.
Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă este unica de acest fel din România. În prezent funcționează unitățile I și II, care produc împreună circa 20% din consumul de energie electrică al țării vecine. Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități (reactoare). Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie, anul 2007.
Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU, mai exact generația III de reactor (CANDU 6). Apa grea, folosită drept moderator, a fost produsă la ROMAG PROD Drobeta-Turnu Severin.