Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Din anul 2006, Planul este actualizat periodic și se bazează pe principiul constituțional de neutralitate și dezideratul de modernizare a sistemului de securitate și apărare.
Prin acest document autoritățile de la Chișinău își propun modernizarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări.
Pentru realizarea obiectivelor stabilite, Republica Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale, urmărind scopul complementării IPAP cu Acordul de Asociere Republica Moldova – UE şi Strategia naţională de dezvoltare.
De menționat, că IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanță strategică, precum: cooperarea cu structurile şi instituţiile europene şi euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupţiei, integritatea teritorială şi relațiile cu vecinii; reforma sectorului de securitate şi apărare, controlul democratic al Forţelor Armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă şi securitatea energetică.