Guvernul a aprobat Strategia reformării administrației publice locale. Conform Executivului, procesul este necesar, din cauza provocărilor pe care le au APL-urile.
Așadar, în urma acțiunilor punctate în document, administrația publică locală urmează să devină eficientă, transparentă și responsabilă, care va oferi servicii de calitate cetățenilor și mediului de afaceri, asigurând dezvoltarea sustenabilă a țării.
„Documentul descrie viziunea, scopul, acțiunile și resursele necesare pentru accelerarea transformării europene a instituțiilor publice la nivel central și local. Astfel, Strategia vine să susțină implementarea reformelor pe cinci componente: managementul funcției publice și al funcționarilor publici, cadrul instituțional al administrației publice centrale, sistemul de planificare strategică și elaborare a politicilor publice, debirocratizare și dezvoltarea serviciilor electronice, precum și administrația publică locală”, transmite Guvernul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Strategia conține analiza detaliată a situaţiei curente, precum şi obiectivele trasate pentru fiecare direcţie de reformare, axate pe îmbunătățirea activității administrației publice, modernizarea și furnizarea de servicii publice de înaltă calitate.
„Necesitatea de reformare complexă a administrației publice centrale și locale vine din provocările cu care se confruntă acestea – la momentul actual, sistemul administrației publice este caracterizat de numeroase probleme structurale, care pot avea consecințe negative în următoarea perioadă. În același timp, aprobarea noii strategii de reformă a administrației publice este importantă în contextul aspirațiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană”, consideră cabinetul de miniștri.
Proiectul Strategiei a fost consultat cu reprezentanții autorităților publice locale și validat pe platforma Comisiei paritare pentru descentralizare. Costurile necesare pentru implementare vor fi acoperite din bugetul de stat.