Trei avocați s-au plâns Curții Constituționale (CC), astăzi, 6 aprilie, pe marginea unei hotărâri a Guvernului, semnalând „tratamentul diferențiat aplicat avocaților cu dizabilități severe, accentuate sau medii și avocaților care asigură creșterea și educarea a patru și mai mulți copii”.
În esență, avocații au criticat tratamentul diferențiat aplicat avocaților, după ce au fost chemați în judecată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru a plăti prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Curtea a admis că prin excluderea avocaților din categoria persoanelor asigurate, Guvernul a urmărit să facă o diferență între persoanele care desfășoară o activitate profesională și care, în mod implicit, obțin mijloace financiare pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și persoanele care nu dispun de astfel de mijloace financiare.
Prin urmare, CC solicită Guvernului și Parlamentului să facă dreptate în acest caz.
„De vreme ce Curtea nu poate substitui Parlamentul și Guvernul în reglementarea unui mecanism de achitare a primei de asigurare medicală obligatorie pentru avocații cu dizabilități și pentru avocații care asigură creșterea a patru și mai mulți copii în funcție de veniturile obținute, ea a emis o Adresă Parlamentului și Guvernului, în vederea reglementării mecanismului în discuție, în conformitate cu raționamentele prezentei Hotărâri”, se menționează într-un comunicat de presă.
Curtea a reținut că legislatorul a calificat profesia de avocat ca fiind generatoare de venituri și, prin urmare, nu este necesar ca persoanele care exercită această profesie să fie asigurate de Guvern.
„Curtea a admis că profesia de avocat poate fi generatoare de venituri. Totuși, pentru a stabili că profesia de avocat reprezintă un criteriu obiectiv care justifică tratamentul diferențiat, Curtea a trebuit să verifice dacă legea prevede garanții pentru persoanele care exercită această profesie că vor încasa venituri într-un cuantum suficient astfel încât autoritățile să le excludă din categoria persoanelor asigurate de Guvern. Totuși, licența de avocat nu presupune încasarea automată de venituri. Din acest punct de vedere, avocații cu dizabilități nu se deosebesc de persoanele cu dizabilități care nu dețin licența de avocat. Așadar, excluderea persoanelor cu dizabilități severe, accentuate sau medii și care dețin licență de avocat din categoria persoanelor asigurate de Guvern nu a avut loc pe baza unui criteriu obiectiv”, se mai arată în comunicat.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.