Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

(FOTO) Guvernul Germaniei a donat un lot de asistență în valoare de 9,6 milioane de EURO pentru Republica Moldova

10 Iun. 2021, 11:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
10 Iun. 2021, 11:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Un lot de asistență în valoare de 9,6 milioane de euro din partea Guvernului Germaniei pentru Republica Moldova, în lupta cu pandemia de COVID-19, a fost donat astăzi în cadrul unei ceremonii de înmânare.

Sprijinul, in valoare totală de 9,6 milioane de euro, constă din măști, mănuși, costume medicale, pulsoximetre, oxigenatoare și ventilatoare pulmonare. 

„Chiar dacă Germania se confruntă cu o situație dificilă, am trimis o listă mare cu necesități și vedem acum acest ajutor. Este un ajutor de peste 200 milioane de lei. Este un ajutor foarte mare. Suntem recunoscători pentru acest ajutor și autorităților din Berlin. Acest ajutor a venit prin mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene și suntem recunoscători echipei din Europa”, a menționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va primi peste 700 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, împotriva COVID-19. Contractul cu Pfizer este la Chișinău și autoritățile pot să-l semneze. Germania a ajutat Republica Moldova să înceapă negocierea contractului. Astfel, șefa statului a spus că lotul de vaccin Pfizer urmează să sosească mai târziu în Republica Moldova.

În acest context, președintele țării, a îndemnat cetățenii să se vaccineze. 

„Să ne vaccinăm, pentru că pericolul nu a trecut. Este foarte important să asigurăm acum toată lumea cu vaccin, să folosim această oportunitate, să ne protejăm viața și să nu mai fie nevoie să impunem restricții care ne-au afectat foarte mult”, a menționat Maia Sandu. 

La eveniment a fost prezentă și Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova.

„Doamna Maia Sandu, acesta este răspunsul la solicitarea dumneavoastră adresată cancelarului federal, Angela Merkel. Guvernul și poporul german sunt solidari cu cetățenii din Republica Moldova și continuă să le ofere sprijin în această perioadă complicată pentru noi toți”, a declarat Angela Ganninger.

Totodată, ambasadorul Germaniei a menționat că acces la aceste ajutoare vor avea toate instituțiile din Republică, inclusiv cele responsabile de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare.

„Obiectivul nostru este de a susține Republica Moldova, să țină sub control răspândirea virusului și de a întreprinde eforturi eficace în acest sens”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

Ajutorul este acordat de Guvernul Germaniei, prin mecanismul Uniunii Europene de Protecție Civilă, sub egida inițiativei Echipa Europa.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău