Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Guvernul României a schimbat „regulile de joc”. Se formează, zilnic, cozi imense la Direcția Apostilă din cadrul MJ

06 Dec. 2021, 14:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Dec. 2021, 14:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Modificările efectuate în acest an de autoritățile de peste Prut, cu privire la noile cerințe de apostilare a documentelor, au creat adevărate probleme pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru instituțiile statului. Reprezentanții Ministerului Justiției anunță că Direcția Apostilă din cadrul instituției este suprasolicitată deja de câteva zile, iar prin urmare, oamenii ajung mai greu să depună cererile și să primească actele necesare. Numărul solicitărilor s-a triplat față de acum o lună, a precizat un secretar de stat al instituției.

Potrivit secretarului de stat al MJ, Iulian Rusu, cozile de la sediul instituției se formează și din cauza lipsei personalului. A fost organizat și un concurs pentru suplinirea posturilor vacante, însă pozițiile nu ar fi trezit interesul specialiștilor.

„În ultimele cinci zile de lucru, la Direcția Apostilă au parvenit peste 4 200 de cereri de documente apostilate. Ceea ce în mediu reprezintă peste 1 000 de cereri pe zi. Acest număr impunător este datorat de situația creată în România. Documentele care au fost emise de Guvernul român cu privire la cerințele de apostilare a actelor pentru solicitații în vederea obținerii cetățeniei românești. Pentru comparație, trebuie să menționez că în mod normal Direcția Apostilare recepționa în jur de 300 de cereri pe zi, practic sarcina pe care o are la momentul actual Direcția de Apostilare, practic s-a triplat. În aceste condiții, cunoscând despre circumstanțele care au fost făcute publice cu ceva timp în urmă, Ministerul Justiției prin intermediul Agenției Resurse Informaționale Juridice a anunțat concurs pentru a suplini posturile vacante disponibile. Din păcate nu a existat un interes sporit față de aceste locuri vacante. Pentru a completa personalul, Ministerul Justiției a întreprins măsuri și a completat temporar posturile disponibile. La momentul actual, acesta practic a fost dublat… Vom întreprinde și măsuri pe cale diplomatică, inclusiv comunicările cu reprezentanții Guvernului României pentru a clarifica situația care a fost creată de aceste modificări, inclusiv să clarficăm care sunt condițiile clare de solicitare a acestei apostile. Înțelegem că ea este cerută atât pentru actele în original, cât și pentru copiile autentificate notarial”, a declarat secretarul de stat al MJ, Iulian Rusu.

Totodată, secretarul de stat a îndemnat moldovenii, în cadrul unei conferințe de presă, să apeleze și la serviciul de depunere a cererilor în mod electronic.

„Soluția pe care noi o propunem pentru moment este în primul rând utilizarea opțiunii doi, depunerea documentelor în format electronic. Muncim acum pentru a putea fi posibil programarea pentru depunerea actelor. Amintim că o persoană poate depune mai multe cereri pentru apostilare. Azi dimineeață timp de o oră au depuse cereri circa 5/6 persoane, pentru alte 50 de acte pentru a fi apostilate. Facem tot posibilul pentru a ne ajusta la situația actuală. Dificultățile la moment, nu toate pozițiile de la Direcție sunt solicitate. Ne gândim la un program redus pentru studenți, astfel încât să nu perturbăm studiile lor”, a mai adăugat Rusu.

În prezent, Direcția Apostilă din cadrul Ministerului Justiției, recepționează cererile oamenilor de la 08:00 și până la 12:30.

Ce este apostilarea

Aceasta este o formă de legalizare a unui document care se aplică acelor țări care au aderat la Convenția de la Haga din 1961. Apostila din Moldova respectă pe deplin cerințele acestei convenții. Această procedură este necesară pentru a confirma autenticitatea documentului la nivel internațional. De fapt, organele autorizate garantează autenticitatea sigiliilor și a semnăturilor pe un anumit document care va fi utilizat în alte țări.

Ce documente necesită legalizare

 1. Orice acte de stare civilă. Mai mult, acest lucru se aplică certificatelor de căsătorie și naștere, cu condiția ca acestea să fie eliberate după data de 24.02.1998. Dar în ceea ce privește certificatele de deces, acestea trebuie emise în termen de trei luni înainte de data depunerii pentru această procedură.
 2. Cazierul judiciar, eliberat de subdiviziunile competente ale Ministerului Afacerilor Interne.
 3. Documente de studii (certificate și diplome eliberate de instituțiile de învățământ care au trecut acreditarea de stat). Adică, este necesară confirmarea fie de la Ministerul Educației, fie de la instituția de învățământ în sine.
 4. Documente autentificate notarial.
 5. Deciziile emise de autoritățile judiciare. Această categorie include toate deciziile emise atât de instanțe, cât și de procuratură, secretariat sau executori judecătorești.
 6. Documente pentru confirmarea experienței de muncă emise de Oficiul Național de Asigurări Sociale.
 7. Certificate medicale privind starea de sănătate. Acestea sunt semnate de instituții medicale specializate care examinează migranții, precum și de Centrul Național științifico-profilactic pentru Medicină Preventivă etc.
 8. Alte documente emise persoanelor fizice și juridice, dacă aceste acte necesită legalizare în conformitate cu prevederile Convenției de la Haga.

Ce este necesar pentru apostilare

Pentru legalizarea documentelor, sunt necesare originalele sau duplicatele acestora, la care solicitantul trebuie să atașeze buletinul de identitate.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală