O rețea de hackeri proruși recrutează agenți în Belgia pentru a răspândi propagandă anti-NATO și a colecta date despre jurnaliști, în schimbul unor plăți în criptomonede, potrivit unei investigații realizate de postul public belgian VRT în colaborare cu Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație.
Ancheta a scos la iveală existența unui grup pe Telegram cu peste 8.000 de membri, prin intermediul căruia Rusia coordonează astfel de operațiuni. Rețeaua a atacat deja site-uri ale municipalităților belgiene și alte portaluri guvernamentale și susține că acționează împotriva oricărei țări care sprijină Ucraina.
Un jurnalist belgian s-a infiltrat timp de câteva luni în această rețea și a primit prima sa sarcină: „Lipiți zece autocolante în cartierul european din Bruxelles”, în schimbul a 50 de dolari în criptomonede. Câteva zile mai târziu, a primit prin poștă un plic cu autocolante pe care scria „Fuck NATO”. Ulterior, i s-a cerut să colecteze 30 de adrese de e-mail ale unor jurnaliști belgieni.
Aceste tactici nu sunt folosite doar în Belgia. În Polonia, un cetățean ucrainean a fost recrutat pentru a incendia o fabrică de vopsea în schimbul a 4.000 de dolari, însă a fost arestat înainte de a duce misiunea la bun sfârșit și condamnat ulterior la opt ani de închisoare. În Germania, un alt sabotor a primit 100 de euro pentru a bloca țevile de eșapament a 200 de mașini cu spumă de construcție.
Serviciile de informații belgiene și NATO sunt conștiente de aceste metode. Siguranța Statului din Belgia avertizează că utilizarea „agenților de unică folosință” creează iluzia că grupurile pro-ruse pot acționa fără a putea fi identificate. „Misiunile subcontractate către acești lucrători independenți sau organizații infracționale variază de la strângerea de informații și propagandă până la recunoaștere militară și sabotaj”, se arată în raportul serviciilor belgiene.
Și NATO monitorizează îndeaproape acest fenomen, mai ales după expulzarea masivă a diplomaților ruși suspectați de spionaj din mai multe țări. „De atunci, strategia s-a schimbat și am observat o creștere a recrutării online pentru activități infracționale. Este o problemă reală, deoarece acest tip de recrutare este greu de urmărit”, a explicat pentru VRT James Appathurai, adjunctul secretarului general al NATO pentru inovare, amenințări hibride și securitate cibernetică.