Patru hub-uri regionale de afaceri sociale, dintre care unul pe malul stâng al Nistrului, urmează să fie create în cadrul unui proiect care țintește dezvoltarea antreprenoriatului social. Fiecare hub regional va fi capacitat în mai multe domenii și cel puțin 80 de întreprinderi sociale vor fi susținute de hub-urile nou create.
Crearea celor patru hub-uri reprezintă unul dintre obiectivele proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Centrul Contact și Keystone Moldova. Durata acestuia este de trei ani, din ianuarie 2022 și până la finele anului 2024, a comunicat Oxana Isac, coordonatoare de proiect, Keystone Moldova, într-o conferință de presă la IPN.
„Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova. Reieșind din acest scop, obiectivul principal al proiectului ține de împuternicirea organizațiilor societății civile din Moldova să se implice în crearea de întreprinderi sociale care vor contribui la creșterea economică durabilă a comunităților. Proiectul își propune un program de consolidare a capacităților, în special în managementul financiar și al afacerilor, atât pentru întreprinderile sociale, cât și pentru hub-urile regionale de afaceri sociale, care vor ghida în continuare întreprinderile sociale. Adițional, cu suportul proiectului, organizațiile societății civile vor contribui la procesul de încadrare în câmpul muncii a persoanelor defavorizate – tineri, persoane cu cerințe speciale, migranți reîntorși, persoane de etnie romă, persoane în etate”, a notat coordonatoarea de proiect.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Primul pas a fost realizat deja prin evaluarea barierelor în dezvoltarea întreprinderilor sociale și explorarea de noi planuri de intervenție pentru a facilita evoluția și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova.
Proiectul va facilita crearea și dezvoltarea a 15 întreprinderi sociale durabile. Întreprinderile sociale vor îmbunătăți managementul intern și vor deveni mai vizibile la nivel local și regional prin continuă ghidare și mentorat din partea acestor hub-uri regionale create. Produsele, serviciile dezvoltate de întreprinderile sociale vor fi plasate pe rețele de desfacere, inclusiv și cele online. Al patrulea obiectiv va fi realizat cu suportul organizațiilor societății civile care vor dezvolta cel puțin cinci campanii de informare și sensibilizare a publicului în domeniul antreprenoriatului social și a dezvoltării întreprinderilor sociale.
Oxana Isac a menționat că se planifică, de asemenea, organizarea unei campanii media naționale pentru a contribui la schimbarea cunoștințelor și atitudinilor populației generale în privința antreprenoriatului social. „Toate aceste activități realizate în cadrul proiectului vor contribui la crearea unor oportunități economice și sociale mai bune pentru persoanele defavorizate prin dezvoltarea întreprinderilor sociale și creșterea gradului de conștientizare a populației și autorităților locale cu privire la rolul întreprinderilor sociale în dezvoltarea comunității”, a mai precizat Oxana Isac.
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, realizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.