Procurorii i-au înaintat învinuirea ex-directului Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, fiindu-i incriminată organizarea falsului în acte publice.
Mai exact, fostul director SPPS este învinuit că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de Direcție ai SPPS, le-a indicat verbal acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din acea dată, prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la acea ședință a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct, pentru acordarea gradului suprem de „general-maior al SPPS”.
„Ulterior, fostul director al SPPS, convingându-se că în actele indicate supra, au fost înscrise datele false dorite, în calitate de președinte al Colegiului, deliberat a semnat Hotărârea Colegiului 2020. În continuare, i-a solicitat directorului adjunct al SPPS să semneze în favoarea sa actele adresate Președintelui Republicii Moldova, privind conferirea gradului militar menționat. În același timp, ex-directorul SPPS a semnat prezentarea și demersul către Președintele Republicii Moldova, în care făcând referire la Hotărârea Colegiului din ianuarie 2020, a solicitat conferirea gradului suprem de „general-maior al SPPS”, directorului adjunct al SPPS de atunci”.
În aceeași notă informativă a Procuraturii Anticorupție se menționează că, în consecință, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova directorului SPPS și directorului adjunct le-a fost acordat gradul suprem de „general-maior al SPPS”.
„În procesul de audiere în calitate de învinuit, fostul director SPPS a pledat nevinovat, respectiv folosindu-se de drepturile sale procesuale a refuzat să facă careva declarații pe marginea circumstanțelor cazului investigat de procurori. Ancheta penală este în curs de desfășurare, la terminarea căreia procurorii vor reveni cu informații actualizate”, mai conchid responsabilii de caz.