Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a recunoscut că a fost admisă o gafă atunci când s-a votat proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală și anume la subiectul care ține de majorarea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale, informează Realitatea.md. Grosu spune că Parlamentul „avea senzația că exista un aviz din partea Guvernului”.
„Aceasta face parte din categoria „Graba strică treaba!”. S-a pornit totul de la discuția nu doar de la salariile judecătorilor, ci și de la salariile angajaților Curții Constituționale, care sunt modeste și se face o muncă enormă acolo. Acum în vâltoarea acestor evenimente, a fost și o lipsă de comunicare cu Guvernul. Noi am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv. Lucrurile se precipitau și trebuia să reușim cu pachetul de legi la bordul Fondului Monetar Internațional.
Ne-am dat seama că atunci când te grăbești se întâmplă astfel de lucruri. Noi de data aceasta am zis: Haideți fără grabă, reexaminăm legea și pe urmă revenim în procedură liniștită în discuții cu Executivul! Eu sunt de acord, discrepanța mare tot timpul trezește întrebări. Vreau să spun un lucru – mai sunt instituții în statul acesta, care daca noi dorim ca ei să țină rândurile, câteva instituții importante, pnetru care trebuie să găsim resurse”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În ProFunzime” de la ProTV.
În context, speakerul a subliniat că majorările de salarii pentru magistrații constituționali vor mai mici decât se anunța anterior. Asta pentru că proiectul în cauză va fi revizuit.
Realitatea.md amintește că proiectul buclucaș a trezit multe reacții negative în societate, după ce a ajuns în spațiul public informația cu privire la faptul că un judecător de la CC ar putea ridica un salariu lunar de până la 82 000 de lei. Proiectul în cauză a fost remis de către șefa statului înapoi Parlamentului.
În prezent, în R. Moldova un judecător constituțional are un salariu brut de circa 32 de mii de lei pe lună, ridicând, net, circa 25,5 mii de lei în fiecare lună.