Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

Ilan Șor, către electoratul de dreapta: Unde este Europa acum, când cetățenii moldoveni o duc greu și au nevoie de ajutor

04 Iul. 2022, 10:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
04 Iul. 2022, 10:00 // Societate //  Realitatea.md

Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, vine cu un mesaj către electoratul de dreapta pe care îl îndeamnă să analizeze foarte bine ce au făcut partidele proeuropene și așa-zișii politicieni de dreapta, în ultimii zece ani. Potrivit lui Ilan Șor, în tot acest timp, viața moldovenilor a devenit din ce în ce mai grea și nimeni nu le acordă vreun ajutor.  Mai mult, spune Ilan Șor, politicienii care au venit la putere sub lozinci proeuropene huzuresc în țări europene cu capital obținut în Moldova.

„În ultimii zece ani, ați preferat să susțineți așa-numitele partide proeuropene. Ați votat începând cu Filat și terminând cu fiica sa pe linie politică – Maia Sandu, în speranța că ei vor integra Moldova în UE și viața voastră va deveni cu adevărat europeană. Analizați la rece și vedeți ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Viața a devenit mai grea. Din Europa a rămas doar lozinci și promisiuni deșarte că Moldova va fi integrată în UE. Ultima perioadă a devenit și mai grea, datorită votului vostru și acțiunilor Maiei Sandu, care a scuipat spre vecinii din Est. În prezent, avem cele mai mari prețuri din istoria Republicii Moldova pentru energie, care au atras după sine o inflație sălbatică, și care vor face imposibilă viața în țara noastră, la iarnă. Cu toate acestea, actuala guvernare continuă să strige că vrea în Europa. Dar unde este Europa acum când cetățenii au mare nevoie de ajutor? Guvernarea încearcă din răsputeri să ne demonstreze că noi suntem prietenii Europei. De ce acum când prețurile pentru energie sunt exagerat de mari nu vedem niciun sprijin din partea UE? Nu vedem compensații pentru facturile de întreținere, nu vedem soluții. Ce-i drept, ei nu ne sunt datori cu nimic, noi singuri vrem acolo, noi strigăm că vrem în Europa, iar pentru asta, primim lovituri dureroase peste cap”, a declarat Ilan Șor, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor a vorbit și despre așa-zișii politicieni de dreapta care au promis multe, dar care au uitat de promisiuni imediat ce au ajuns la putere.

„Înțeleg că așa-zișii politicieni de dreapta sunt pentru voi mai rafinați, decât mine, de pildă. Eu sunt un om venit din business. Politicienii de dreapta vi se par mai onești, mai frumoși, corecți, care au lozinci frumoase, dar în realitate sunt niște nulități. Concret, ce au făcut pentru voi, pentru cetățenii Moldovei, în ultimii zece ani? Nimic! Eu, în schimb, am cu ce mă mândri. Am reușit să transform și să modernizez aeroportul. Terminalul Aeroportului Chișinău este unul dintre cele mai bune din regiune. În calitate de primar de Orhei, am reușit să fac așa încât acest oraș să devină cel mai bun din țară. Am construit parcul OrheiLand unde totul este gratuit pentru toți. Am construit drumuri. Am adus lumina pe străzile a peste 100 de localități. Eu am făcut tot ce îmi stă în putință pentru ca viața cetățenilor dragi ai Moldovei să devină mai bună. Cât despre faptul că la vârsta de 24 de ani am furat miliardul cred că mulți ați înțeles că sunt povești”, a accentuat Ilan Șor.

Potrivit liderului Partidului „ȘOR”, Europa trebuie construită acasă și cetățenii nu trebuie să creadă în lozinci proeuropene, care sunt deșarte.

„Drag electorat de dreapta, vreți în Europa? Și eu vreau! Doar că eu îmi doresc să construiesc Europa cu propriile mâini, aici, acasă, în Republica Moldova. Pentru mine, Europa înseamnă drumuri bune, pensii și salarii decente, locuri de muncă, condiții de viață civilizate. Repet, nimeni nu va face nimic pentru noi, nimeni nu are nevoie de noi, atât timp cât noi singuri nu vom pune umărul și vom construi tot ce avem nevoie acasă. Partidele de dreapta vor veni la putere cu lozinci frumoase, vor țipa că vor în Europa, iar noi o vom da în bară și ne vom alege cu prețuri mari și lipsa piețelor de alternativă, iar după ce vor pierde alegerile, vor face la fel cum au făcut-o mulți foști PLDM-iști, își vor lua valizele și se vor muta cu traiul în Europa, unde trăiesc în case frumoase, la Viena, București etc. Ei sunt sinceri cu voi, vă spun că vor în Europa, apoi vin la putere, își construiesc relații politice în UE, își fac capital și apoi se mută în Europa. Dar voi, dragi cetățeni, rămâneți să trăiți în Moldova, cu prețuri nebune la gaz, curent electric, fără locuri de muncă. Iată ce ne-au adus partidele de dreapta”, a menționat Ilan Șor.

De asemenea, liderul Partidului „ȘOR” a reiterat că Moldova trebuie să aibă relații bune cu toți partenerii, pentru a deveni prosperă.

„Eu niciodată nu am fost și nici nu voi fi categoric pro VEST sau pro EST. Întotdeauna am spus că vectorul pentru care pledez este pro Moldova. Țara noastră trebuie să-și urmeze propriile interese, mai exact, ale cetățenilor ei. Este singura modalitate de a face din Moldova o țară bogată și dezvoltată. Este necesar să avem relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul. Și asta pentru a avea prețuri normale pentru energie și alte produse și servicii. Noi avem demnitate, cultură și alte lucruri pozitive cu care ne putem mândri și împărtăși”, a conchis Ilan Șor.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
03 Dec. 2022, 18:27
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
03 Dec. 2022, 18:27 // Life //  Romaniuc Victoria

Oare mai cred oamenii din secolul XXI în vrăjitoare și blesteme? Un sondaj care a cuprins 95 de țări, arată că un miliard de oameni din populația adultă cred și în ziua de azi în aceste practici oculte și se tem de deochi. Dacă în SUA 16% dintre americani au astfel de credințe, în Rusia, peste jumătate din populație crede în puterea vrăjitoriei, în timp ce pentru suedezi, vrăjitoarele sunt doar personaje de film, notează Live Science.

Studiul condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C, scoate în evidență că astfel de credințe sunt puternice în statele cu democrații slabe.

La sondaje au participat oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente. Oamenii au avut în față un chestionar cu întrebări legate de credința lor în magie, cum ar fi: „Crezi în deochi?” sau „Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca să se întâmple lucruri rele cuiva?”.

O constatare notabilă a fost că Rusia are o rată a credinței în vrăjitorie de 56%, notează Newsweek. Potrivit lui Gersham, deși cifra este departe de scorul maxim de 90 la sută, într-adevăr, acest lucru este peste medie. Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută la explicarea popularității lor în Rusia, susține omul de știință.

„Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (…) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia). În acest fel, ei încearcă să își explice nenorocirile din viața lor, atribuindu-le unor puteri supranaturale precum vrăjitoria, a mai explicat profesorul Gershman.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că minim 1 miliard de oameni din întreaga lume cred în vrăjitorie.

Femeile și tinerii sunt mai predispuși să creadă în puterile supranaturale. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzinat că vrăjitoria sau ideea că oamenii pot folosi abilitățile supranaturale pentru a provoca rău, este o credință care variază dramatic între națiuni și care ține foarte mult de cultură, educație sau de cât de puternică este democrația în țara respectivă. Așadar, unde aceste verigi sunt slabe, credința în mistic este mult mai mare.

De exemplu, persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau mai puține șanse să creadă în vrăjitorie decât persoanele cu situații economice „foarte proaste”. Deloc surprinzător, respondenții religioși aveau tendința de a crede mai mult că unii oameni posedă puteri magice.

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au notat cercetătorii în studiu.

De menționat că sondajul nu a vizat țări precum China sau India, țări cu o populație foarte mare.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală