Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Ilan Șor: Prețul carburanților trebuie controlate de autorități, iar pentru asta e nevoie un lanț de benzinării de stat

25 Iun. 2021, 14:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 14:21 // Politica //  Realitatea.md

Statul trebuie să controleze prețurile pentru benzină și motorină, iar pe lângă instituirea monopolului de stat asupra importurilor de carburanți, trebuie construită și o rețea de benzinării de stat. Declarația aparține liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Potrivit lui, în acest fel, prețurile pentru benzină nu vor crește ori de câte ori au chef proprietarii benzinăriilor, iar bătaia de joc față de oameni va înceta.

„E nu vreau doar monopol de stat asupra importului carburanților, vreau o rețea de benzinării de stat. Noi trebuie să putem controla prețurile pentru carburanți. Noi astăzi depindem de importatori și de proprietarii rețelelor de benzinării. Imaginați-vă ce se întâmplă. De mâine, instituim monopol asupra importului și lansăm benzinăriile de stat. Benzinăriile private lasă să majoreze prețurile, dar noi le vom păstra pe cele reale. Nu vom scumpi și nu ne vom bate joc de oameni”, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor spune că, în prezent, proprietarii benzinăriilor de stat fac averi pe spatele oamenilor, iar statul nu face nimic pentru a schimba situația.

„Ori lucrăm pentru oameni, ori lucrăm pentru businessmani, pentru ca ei să-și mai poate construi alte case. Eu sunt businessman. Un om poate mânca zilnic 500 de grame de carne. Unii poate 700, alții 300, nu contează. Important e că mai mult nu va mânca și nici nu are nevoie. Iar când cineva mănâncă 500 de grame, mai bagă 500 în congelator, alte 500 le mai împarte la rude, pentru popor nu mai rămâne nimic”, a adăugat Ilan Șor.

Publicitate electorală.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate