Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Ilegalități la trecerea hotarelor: Substanțe toxice și bunuri nedeclarate, descoperite de vameși

16 Sept. 2021, 15:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Sept. 2021, 15:41 // Societate //  Valentina Buză

Tot mai multe ilegalități sunt descoperite la punctele de trecere a hotarelor. Astfel, în urma acțiunilor întreprinse pe linia combaterii traficului ilicit de mărfuri în ultimele 24 de ore, angajații Serviciului Vamal au prevenit introducerea în țară a mai multor loturi de bunuri nedeclarate și fără acte confirmative:

 • Ofițerii echipelor mobile au stopat în trafic, în raionul Criuleni, un automobil de marca „Renault Trafic”, care transporta în portbagaj și salon peste 500 litri de substanțe toxice (insecticid). Conducătorul auto se deplasa în direcția mun. Chișinău.
 • La postul vamal Palanca, la ieșire din țară, funcționarii vamali au depistat 38 de ampule cu substanțe psihotrope. Potrivit legislației naționale, introducerea sau scoaterea în/din țară a respectivelor preparate este calificată drept contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 8 ani.
 • Funcționarii vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău au prevenit două cazuri de introducere în țară a articolelor vestimentare nedeclarate, transportate în cantități comerciale. Acestea au fost depistate în gențile personale ale două pasagere sosite din Istanbul.
 • Bunuri nedeclarate au fost descoperite și la posturile vamale Sculeni, Leușeni și Chișinău 3 (Petricani), unde vameșii au ridicat telefoane mobile, ceasuri de mână, produse cosmetice și alimentare nedeclarate și piese auto uzate, ascunse de la controlul vamal.

De menționat că, în toate cazurile enumerate, bunurile au fost indisponibilizate, iar cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

De asemenea, funcționarii vamali au identificat:

 • 14 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
 • 8 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasate sub regim vamal de admitere temporară.

Astfel, pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei.

În context, polițiștii fac apel către participanții la traficul transfrontalier să respecte legislația vamală, întrucât orice tentativă de încălcare a prevederilor legale va fi sancționată.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie