Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Imagini din satelit arată că Rusia ar putea pregăti un test cu racheta „Skyfall”, supranumită „Cernobîlul zburător”

22 Aug. 2021, 21:21
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
22 Aug. 2021, 21:21 // Cosmos //  Realitatea.md

Noi imagini de satelit obţinute de CNN arată că Rusia ar putea pregăti un alt test cu noua sa racheta de croazieră cu propulsie nucleară, cunoscută sub numele de „Skyfall”, o armă controversată concepută pentru a învinge sistemele de apărare ale SUA, potrivit postului american de televiziune.

Fotografiile, capturate la 16 august de societatea comercială pentru imagini prin satelit Capella Space, oferă „puternice indicii că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” de pe o platformă cunoscută situată în apropierea Cercului Polar, au declarat experţi de la Institutul de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare, care au analizat fotografiile pentru CNN.

Responsabili americani au declarat că au cunoştinţă că Rusia ar putea pregăti un alt test cu ceea ce ea numeşte racheta „Burevestnik” ca parte a programului său de armament avansat, potrivit unei surse apropiate dosarului.

CIA a refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta.

Utilizarea unui reactor nuclear ar conferi, în principiu, rachetei de croazieră o raza de acţiune nelimitată, ceea ce i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american”, potrivit cercetătorului Jeffrey Lewis, expert în armament la Institutul Middlebury, care a examinat imaginile înregistrate din satelit.

Unii experţi au numit arma drept „Cernobîl zburător”

Totuşi, există „întrebări substanţiale cu privire la faptul dacă sistemul poate fi pus să funcţioneze cu succes, fără a mai vorbi despre ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane”, adaugă el.

Aceste riscuri i-au determinat pe unii experţi să numească arma drept „Cernobîl zburător”, a declarat Lewis la CNN, amintind că efortul din august 2019 de a recupera o rachetă de acest tip care se scufundase în Marea Albă a condus la o explozie soldată cu moartea a cinci membri ai personalului tehnic rusesc.

La vremea respectivă, Lewis declarase pentru CNN că imaginile prin satelit sugerează că incidentul ar putea fi legat de dezvoltarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară.

Rusia a efectuat cel puţin un zbor de testare a acestei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de pe aceeaşi platformă din apropierea Cercului Polar în noiembrie 2017. Se pare că Moscova ar fi efectuat alte teste în lunile următoare, dar niciunul nu a fost considerat ca reuşit, informează Agerpres.

În martie 2018, Putin a publicat un videoclip cu testul unei rachete de croazieră cu energie nucleară

În martie 2018, preşedintele rus Vladimir Putin a publicat un videoclip cu testul unei rachete de croazieră cu energie nucleară, care a permis cercetătorilor din surse deschise (open-source), inclusiv analişti de la Middlebury Institute, să identifice locul unde a fost efectuat testul, a declarat Lewis pentru CNN.

Cercetătorii au supravegheat acest loc în ultimele luni şi imaginile din satelit realizate de societatea comercială Planet în timpul verii au arătat nave cargo vizitând această platformă, precum şi echipamente aduse într-o zonă de sprijin, potrivit lui Lewis.

Mai recent, Rusia a emis „un aviz către navigatori” ca avertizare cu privire la lucrări periculoase care ar urma să se desfăşoare în perioada 15-20 august în apropiere de cunoscutul loc de testare a rachetei „Burevestnik” de la Pankovo, pe insula Novaya Zemlia.

„Un obiect de mari dimensiuni pe rampa de lansare, posibil racheta SSC-X-9 Skyfall”, observat după retractarea adăpostului

O imagine radar de înaltă rezoluţie făcută la 16 august a arătat că personalul rus a ridicat un mare adăpost pentru a proteja de intemperii racheta şi personalul care pregătea lansarea”, potrivit lui Lewis.

Acest adăpost a fost retractat, dezvăluind un obiect de mari dimensiuni pe rampa de lansare, posibil racheta SSC-X-9 Skyfall”, a spus el. „Există, de asemenea, un număr semnificativ de obiecte lângă platforma de lansare care sunt probabil vehicule şi containere de transport. Niciunul dintre ele nu era prezent ultima oară când situl a fost fotografiat din satelit în luna iunie”.

Rusia şi-a modernizat armele nucleare strategice şi sistemele lor de transportare pentru a contracara SUA şi NATO şi pentru a-şi afirma pretenţia de a fi o putere militară majoră, provocând temeri cu privire la o nouă cursă a înarmărilor nucleare, în timp ce SUA intenţionează, de asemenea, să îşi modernizeze arsenalul nuclear.

În vreme ce Moscova şi Washingtonul au prelungit cu încă cinci ani tratatul de dezarmare nucleară „New START” în februarie, la scurt timp după preluarea mandatului de către Joe Biden, SUA s-au retras din două acorduri istorice de control al armamentului cu Rusia, Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) în 2019 şi Tratatul Cer Deschis în 2020.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române