Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

IMPORTANT! Air Moldova: În atenția pasagerilor care călătoresc spre Londra

06 Dec. 2021, 14:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Dec. 2021, 14:46 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Reprezentanții Întreprinderii de Stat „Air Moldova” vin cu un anunț important pentru cetățeni. Începând cu ziua de marți, 7 decembrie curent, toți pasagerii cu vârsta de peste 12 ani (inclusiv cei vaccinați anti-COVID), care călătoresc spre Marea Britanie, sunt obligați să prezinte testul COVID-19 PCR sau Antigen LFD (Lateral Flow Device) – efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de zbor.

„Vă rugăm insistent să verificați adițional, informațiile emise de către autoritățile statului în care intenționați să călătoriți, sau să tranzitați, despre toate restricțiile actuale de călătorie, sau de intrare impuse curent. Călătoriile pe timp de pandemie se desfășoară conform regulilor stabilite atât de țara de plecare cât și cea de destinație. Rugăm pasagerii să țină cont de acest lucru și să se informeze înainte de zbor despre cerințele ambelor țări. Regulile emise de autoritățile moldovenești se aplică doar pasagerilor care vin în Republica Moldova! Regulile nu sunt valabile pentru pasagerii care folosesc Aeroportul Internațional Chișinău, punct de tranzit. Pentru a obține informație corectă îndemnăm pasagerii să se informeze din surse veridice, cum ar fi site-urile ministerelor de externe a țărilor din/spre care călătoresc”, se mai arată în comunicatul companiei.

În legătură cu apariția noii tulpini de Covid-19, pasagerii care călătoresc sau au tranzitat în ultimele 14 zile cele opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi), trebuie să se informeze suplimentar despre condițiile de călătorie și restricțiile impuse.

Important!

 • În Aeroportul Internațional Chișinău vor fi admise doar persoanele care urmează să efectueze o călătorie.
 • Pasagerii vor fi supuși verificării temperaturii corporale, iar persoanele cu o temperatură de peste 37,5 C,sau care vor prezenta simptome specifice Covid 19, nu vor fi admise la zbor.
 • Toți pasagerii trebuie să poarte măști în interiorul aeroportului și pe durata zborului. Măștile trebuie schimbate la fiecare 4 ore. Masca trebuie sa acopere gura si nasul. Următoarele tipuri de măști de protecție sunt permise de compania aeriană: medicală, N95 / FFP2 / KN95 fără supape.
 • În cazul apariției unor simptome caracteristice COVID-19 în timpul zborului, pasagerii trebuie să informeze echipajul.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală