Peste 6800 de persoane au beneficiat în anul 2024 de intervenții chirurgicale cardiovasculare, care au fost acopeite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Mai mult de 4900 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 81 – operaţii minim-invazive pentru malformaţii congenitale, iar peste 1847 – alte operaţii cardiochirurgicale. Astfel, pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, anul trecut, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 417 milioane de lei.
„Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 54 de mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi până la 83 de mii de lei în cazul intervențiilor cardiochirurgicale. Totodată, pentru procedura minim invazivă de schimbare a valvei aortice (TAVI) costurile acoperite din FAOAM se ridică la peste 550 mii lei per caz tratat.
Aceste costuri sunt determinate de cheltuielile pentru consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului”, se arată în comunicatul emis de CNAM.
Totodată, în 2024, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 504 de cazuri (cu 263 de cazuri mai mult față de anul 2023) în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste intervenții au fost alocate în jur de 17 milioane de lei, inclusiv pentru consumabile costisistoare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
De asemenea, de operații chirurgicale cardiovasculare beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Operaţiile sunt realizate, în 2025, în cadrul a șase instituii medicale (trei publice şi trei private), contractate de CNAM.