Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

În Spania, profesorii de sex masculin poartă fuste, în apărarea unui elev care a fost abuzat pentru hainele sale

02 Iun. 2021, 13:13
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
02 Iun. 2021, 13:13 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Profesorii de sex masculin care predau în școli din toată Spania au început să frecventeze cursurile îmbrăcați în fuste ca parte a unei campanii de combatere a stereotipurilor de gen. Materialul referitor la acest subiect a fost publicat de Daily Mail.

Mișcarea de „Îmbrăcăminte fără gen” a fost lansată în noiembrie 2020 de profesorul de matematică Jose Pinas. Acest lucru s-a întâmplat după ce unul dintre elevii săi, Mikel Gomez, în vârstă de 15 ani, a fost expulzat din instituția de învățământ și trimis la un psiholog din cauza faptului că a venit de mai multe ori la cursuri îmbrăcat în haine destinate femeilor. 

După incident, profesorul a făcut o poză lângă tablă într-un pulover neagru și o fustă albă cu desene, a postat-o postare pe rețelele de socializare și a scris un mesaj. 

„Acum 20 de ani am fost agresat și insultat pentru orientarea mea sexuală, în institutul în care mă aflu acum la muncă. Mulți profesori ignoră această problemă. Vreau să mă alătur cazului elevului Mikel, care a fost expulzat și trimis la un psiholog pentru că a venit la curs într-o fustă”, a menționat profesorul Jose Pinas.

Articolul notează că Gomez, care a devenit un utilizator activ al platformei TikTok, a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat și a primit un sprijin extraordinar din partea oamenilor solidari. Mulți tineri au filmat videoclipuri, pozând în fuste, în sprijinul elevului expulzat.

În mai, un incident similar a avut loc într-o altă școală spaniolă. Manuel Ortega, în vârstă de 37 de ani, și Borja Velaquez, în vârstă de 36 de ani, au schimbat pantalonii pe fuste pentru a sprijini un student care a fost agresat de un tricou anime. Potrivit profesorului Ortega, a fost îngrozit de declarațiile homofobe ale copiilor, așa că el și un coleg au decis să vină la școală îmbrăcați în fust timp de o lună.

„O școală în care ești educat cu respect, diversitate și toleranță. Îmbracă-te cum vrei! Ne alăturăm campaniei #clotheshavenogender”, a scris profesorul pe o rețea de socializare. 

Potrivit presei internaționale, profesorii speră că treptat elevii lor vor învăța să accepte diversitatea și să exprime cu încredere modul lor de a fi. 

 

Realitatea Live

16 Iun. 2021, 14:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
16 Iun. 2021, 14:57 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită premierului interimar al țării, Aureliu Ciocoi să se implice în soluționarea problemei privind organizarea odihnei copiilor și adolescenților în perioada estivală 2021.

Într-o scrisoare adresată premierului interimar, semnată de conducerea CNSM și președinții centrelor sindicale național-ramurale, sindicaliștii își exprimă indignara în legătură cu faptul că pînă în prezent nu a fost adoptată Hotărîrea de Guvern care să prevadă organizarea odihnei copiilor și adolescenților.

„Deși CNSM s-a adresat în repetate rînduri la mai multe instituții ale Statului în legătură cu acest subiect, examinarea acestuia la ședintele Guvernului s-a tergivesat. Dat fiind faptul că pe 28 apilie 2021 Curtea Constituțională a anulat instituirea stării de urgență, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urma să revadă decizia privind sistarea activității instituțiilor de întemare pentru copii și adolescenți în perioada estivală a anului 2021 și să promoveze proiectul Hotărîrii Guvernului”, comunică sindicaliștii.

CNSM menționează despre faptul că instituțiile specializate de întremare pentru copii, gestionate de Confederație, sunt situate în zone de agrement, personalul didactic și nedidactic permanent se află în tabere, iar contactul cu persoane din afară este limitat.

Totodată, nivelul de pregătire al instituțiilor de întremare și condițiile de deservire a copiilor în aceste instituții corespund necesităților impuse de pandemie.

„Sindicaliștii precizează că instituțiile de întremare sunt pregătite pentru perioada estivală. Acestea pot funcționa cu capacitatea de 50 la sută, fiind dotate cu terenuri sportive și dispun de echipament sportiv. Blocurile de cazare sunt asigurate cu cele necesare pentru organizarea întremării copiilor și adolescenților. Edificiile respective sunt dotate cu puncte medicale și alte subdiviziuni de prestare a serviciilor care corespund cerințelor sanitaro-igienice”, se mai arată în nota informativă emisă de instituție.

Potrivit datelor CNSM, în perioada estivală, în cele două instituții de întremare ale sindicatelor din orașul Vadul lui Vodă, Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă” și Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului”, își fortificau sănătatea peste 7 000 de copii.

„Pornind de la cele expuse, insistăm asupra deschiderii instituțiilor de întremare în republică, care, cu strictețe, vor respecta măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19 și cerințele înaintate de organele abilitate. În caz dacă sindicatele nu vor fi auzite, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest.”, se mai arată în scrisoare.

Menționăm că în vara anului 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, pe teritoriul Republicii Moldova nu a activat nici o tabără de odihnă.

În vara acestui an, în municipiul Chișinău activează mai multe tabere de odihnă, în condiții speciale, dictate de pandemie, cu sejur de zi, în instituții educaționale, cu o durată de 7-8 ore.

Scrisoarea integrală poate fi citiă mai jos.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției