Guvernul a aprobat, la ultima ședință de anul trecut, extinderea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate până la 31 decembrie 2022, „în scopul unei gestionări mai bune a resurselor financiare disponibile și a direcționării lor spre domeniile prioritare”. La prima ședință a Primăriei Chișinău din anul curent, Ion Ceban s-a arătat deranjat de decizia miniștrilor.
„Marea noutate. Guvernul Gavrilița a făcut un cadou. A fost prelungit maratoriul pe angajări în sectorul public. Am ajuns o țară modernă cu oameni buni care ne guvernează. Rămâneți acasă, locuri de angajare sunt, dar nu vă angajăm”, a declarat ironic Ion Ceban. „Să vă fie rușine”, a adăugat el.
Edilul a amintit și de un apel al CALM care bătut alarma. Potrivit acestuia, motivul, de facto, ar fi că „pentru 2022 sunt estimate pentru personal angajat 20 de miliarde de lei. Există riscul să nu poată achita salariile”.
„Dar statul s-a gândit, când a majorat salariile judecătorilor constituționali, ale parlamentarilor și ale funcționarilor? La o emisiune, ministrul Finanțelor a spus că cei care nu au un venit stabil nici nu au ce căuta să se angajeze la Minister. Azi avem oameni bogați la conducere. Fără câteva case și mașini, nu ești om bun și nu pot activa. Cum a spus și o consilieră municipală de la PAS că nu este o rușine să ai o avere, când i s-a invocat că are câteva apartamente”, a întrebat primarul.
Amintim că referire la un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor condus de Dumitru Budianschi că este vorba de peste 14 mii de funcții vacante. Documentul prevede că, pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică indicate în anexele proiectului. În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.
„Prevederile prezentului document nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs. Totodată, se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată”.
Și într-adevăr, pentru anul 2022, cheltuielile de personal se estimează la 20,7 miliarde lei, cu o creștere de 1,5 miliarde lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2021. Alocațiile respective includ majorarea valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, precum și a altor angajați din sectorul bugetar. Implementarea acestora va fi posibilă doar în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice.
Este de menționat că moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pentru funcțiile vacante a fost instituit încă la 30 noiembrie 2018.