Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Influencerii de pe rețelele de socializare, obligați să declare când folosesc photoshop. O țară a stabilit această lege

07 Iul. 2021, 10:40
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iul. 2021, 10:40 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Norvegia a votat o nouă lege, menită să reducă „presiunea corpului perfect” în rândul tinerilor. Legea îi obligă pe influencerii de pe rețelele sociale să declare dacă au editat fotografiile postate pe internet și va afecta orice postare plătită, pe toate platformele, relatează BBC.

Madeleine Pedersen, în vârstă de 26 de ani, influencer pe Instagram, spune că se bucură de apariția acestei legi.

Ea a declarat pentru Radio 1 Newsbeat că este „timpul” ca regulile să fie schimbate și speră că legea va opri tinerii să se compare cu imaginile nerealiste de pe rețelele online.

„Sunt atât de mulți oameni care sunt nesiguri în ceea ce privește corpul sau fața lor. M-am luptat cu astfel de probleme corporale din cauza Instagram, în trecut. Cel mai rău este că nici măcar nu știu dacă celelalte fete la care mă uitam și-au editat fotografiile sau nu. De aceea avem nevoie de răspunsuri – avem nevoie de această lege”, a spus ea.

Madeleine spune că nu simte nevoia să-și editeze fotografiile, care ajung la un public de peste 90.000 de fani.

Ea schimbă lumina, culoarea și claritatea pentru a obține o atmosferă mai bună, dar spune că nu va folosi niciodată o aplicație pentru a-și schimba aspectul feței și a corpului.

Noile reglementări au fost adoptate ca o modificare a Legii marketingului din Norvegia. Regele va decide când vor intra în vigoare. Site-ul Guvernului spune că scopul legislației este de a ajuta la reducerea presiunii provocate de „persoanelor idealizate în publicitate”.

„Printre altele, se introduce obligația de a marca publicitatea retușată sau manipulată în alt mod, dacă acest lucru înseamnă că corpul persoanei din reclame a fost modificat în ceea ce privește forma, dimensiunea și pielea”, adaugă acesta.

Sunt incluse filtrele, precum și modificările digitale ale fotografiilor. Legea vizează pe oricine postează publicitate plătită pe rețelele de socializare – inclusiv influenceri, actori și cântăreți.

Eirin Kristiansen, influencer în vârstă de 26 de ani din Bergen, Norvegia, spune că noua lege este un pas în direcția corectă, dar consideră că nu este foarte bine gândită.

„Mi se pare mai degrabă o scurtătură pentru a remedia o problemă, dar care nu va aduce cu adevărat nicio îmbunătățire. Problemele de sănătate mintală sunt cauzate de mult mai mult decât o fotografie editată, iar un mesaj pe fotografiile publicitare nu va schimba modul în care se simt cu adevărat fetele și băieții tineri, în opinia mea”, spune ea.

Un studiu realizat în Marea Britanie anul trecut a constatat că majoritatea tinerilor cu vârsta sub 18 ani au declarat că imaginile din rețelele sociale au o influență „extrem de mare” asupra imaginii despre propria lor persoană.

Doar 5% din tinerii care au participat la sondaj au declarat că nu ar lua în considerare schimbarea aspectului lor fizic prin diete sau operații estetice.

Em Clarkson, influencer din Londra, spune că este important să fim selectivi cu privire la ceea ce umărim.

Tânăra în vârstă de 26 de ani postează imagini fără a le edita și adesea vorbește despre pericolul filtrelor și aplicațiilor de editare. Dar nu a fost întotdeauna așa.

„Când aveam 16 ani am descărcat Photoshop și am învățat cum să editez fotografii, astfel încât să pot posta o imagine a mea în bikini pe Facebook. Dacă aceste aplicații de editare ar fi existat atunci când eram nemulțumită de corpul meu, le-aș fi folosit”, susține ea.

Totodată, Clarkson spune că, atunci când era mai tânără, i-a fost greu să se compare cu femeile pe care le vedea pe coperțile revistelor. Acum își face griji pentru persoanele mai tinere, care văd pe Instagram imagini editate.

Em spune că guvernul britanic trebuie să ia problema „mai în serios” și să introducă o lege ca cea a Norvegiei.

„Toți indicatorii arată problemele de sănătate mintală, tulburări de anxietate, tulburări de alimentație, totul este în creștere”, a conchis tânără la acest subiect.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
04 Aug. 2021, 13:32 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Parlamentului, Igor Grosu i-a dat asigurări ambasadorului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care își încheie mandatul, că, noul Parlament „va face tot ce-i stă în putință ca Moldova să beneficieze integral și cât mai curând de acest plan de redresare economică”. Promisiunile au fost făcute de Grosu în cadrul întrevederii de astăzi pe care a avut-o cu Michalko.

„Am avut o întrevedere cu E.S. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul căreia i-am mulțumit pentru ajutorul constant acordat țării noastre, în special în această perioadă grea.  Datorită asistenței oferite de partenerii externi, țara noastră a primit donații generoase pentru sistemul de sănătate sub formă de echipamente de protecție și utilaje medicale pentru profilaxia și tratamentul Covid-19. De asemenea, prin platforma COVAX, în țară avem vaccinuri omologate de OMS. Un alt subiect abordat a fost legat de sprijinul economic fără precedent din partea UE – Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani. I-am dat asigurări Excelenței Sale că noul Parlament va face tot ce-i stă în putință ca Moldova să beneficieze integral și cât mai curând de acest plan de redresare economică”, scrie pe Facebook Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului afirmă că, noul legislativ își ia angajamentul de a implementa toată agenda de reforme necesare pentru dezvoltarea de durată a Republicii Moldova, iar ca priorități sunt: gestionarea crizei pandemice; redresarea consecințelor economice și reforma în domeniului justiției.

„Noul legislativ trebuie să corecteze urgent legile votate de grupuri oligarhice anterior prin care au legalizat schemele de corupție. Noi trebuie să adoptăm legi bune pentru oameni cinstiți”, mai notează Igor Grosu.

La final, speakerul i-a urat succese lui Peter Michalko cu prilejul încheierii mandatului în Republica Moldova.

Amintim că, ieri, Igor Grosu a avut o întrevedere cu un alt ambasador acreditat în țara noastră. Este vorba de ambasadorul Japoniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate