Într-o notă informativă a Procuraturii Anticorupție (PA) procurorii informează că luni, 31 ianuarie, au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, cărora li se incriminează săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea, acceptarea și primire, personal, de către o persoană publică, a bunurilor ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, pentru a nu îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale, sau contrar acesteia, comisă de două persoane (art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal).
„Potrivit circumstanțelor cazului, cei doi inspectori, în septembrie 2021, aflându-se în orașul Drochia, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în temeiul unor delegații de control, au acceptat și au primit mijloace bănești ce nu li se cuvin în sumă de 6000 lei, de la administratorul unui agent economic, pentru ca ei să acționeze contrar atribuțiilor de serviciu, și anume pentru a nu stabili careva încălcări în activitatea întreprinderii, urmate de nereflectarea acestora în procesul-verbal de consemnare a tuturor încălcărilor stabilite la întreprindere”.
Pe acest caz, la solicitarea părții apărării între procuror și unul dintre învinuiți, cu participarea apărătorului acestuia, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.
Referitor la cel de-al doilea învinuit pe caz, responsabilii menționează că, acesta vinovăția nu își recunoaște, rezervându-și dreptul de a nu face declarații.
„În privința unuia dintre învinuiți este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile, iar în privința celui de-al doilea – obligarea de a nu părăsi țara, pe un termen de 60 zile”.
Realitatea.md amintește că, la data de 3 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut patru persoane, în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție comise la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, despre care fapt s-a informat opinia publică.
În partea ce se referă la alți doi inspectori din cadrul Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, cauza penală în privința acestora rămâne la etapa de urmărire penală, în cadrul căreia la moment sunt efectuate mai multe acțiunile de urmărire penală necesare pentru terminarea ei și emiterea unei soluții pe caz.
Despre măsurile suplimentare întreprinse pe cauza penală rămasă la etapa de urmărire penală și soluția dispusă pe caz, responsabilii vor reveni ulterior cu informații suplimentare.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.