Proiectul de lege promovat de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, prin care se propune plafonarea comisioanelor achitate de Întreprinderile Mici și Mijlocii (ÎMM), la operațiunile efectuate prin intermediul cardurilor bancare a fost dur criticat de către reprezentanții mediului bancar, sistemelor de plăți, asociațiilor de business și instituțiilor de reglementare pe motiv că ar stagna astfel evoluția dezvoltării mediului de plăți electronice, dar și ar aduce după sine o pierdere de câteva sute de milioane de lei băncilor. Opiniile au fost exprimate în cadrul consultărilor publice, purtate astăzi, 19 iulie de către Comisia economie, buget și finanțe.
Șeful Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu, a declarat că, băncile străine care au intrat pe piața din Republica Moldova au investit în jur de 10 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de plăți și aducerea unor noi facilități.
Totodată, Pelșuvescu precizează că, în această toamnă se așteaptă ca GooglePay să intre pe piața din Republica Moldova, dar dacă se va adopta modificările propuse în actuala lectură a proiectului promovat de Alaiba, atunci acest lucru nu ar mai putea avea lor.
„Acest colos mondial s-ar putea să-și schimbe decizia odată cu adoptarea acestor modificări, dacă se va interveni agresiv pe reglementarea acestei norme și s-ar putea ca efectele să fie exact invers. Băncile din Moldova sunt motivate să mărească plățile chasless și lucrează împreună cu sistemul de plăți. Noi suntem cointeresați să menținem clienții. Această intervenție care se dorește acum să se facă va avea un rezultat exact contrar. Se vor încuraja din nou plățile cash și va fi din nou în vizor economia tenebră”, a spus Pelșuvescu.
Vicepreședintele Moldincombank, Victor Cibotaru, a declarat că „doar în Uniunea Sovietică erau reglementari de genul care se dorește să se facă acum pe piața bancară. Domeniul bancar este concurențial și nu necesita plafonări prin lege”, crede Cibotaru.
Potrivit reprezentantului OTP Bank, Radu Pascaru, reducerea comisionului de la 1,5% la 0,5% va aduce pierderi de circa 200 mil. de lei băncilor din Republica Moldova.
„În aceste condiții ne punem întrebarea dacă merită să mai investim în tehnologii, în condițiile în care avem un exod de specialiști. Totodată, echipamentele costă scump, la fel și licențele. Haideți să eșalonăm în timp. Scăderea să o facem treptat. Trebuie să ne ponderăm costurile, dar în același timp să fie toți fericiți. Dacă ar fi 4-5 ani, ar fi bine. Există și subiectul cu tranzacțiile internaționale, care sunt dureroase. Plătim 1,5% pentru cardurile în străinătate care fac tranzacții în țară, pierdem 0,2% cu cardurile domestice în străinătate”, a afirmat Pascaru.
La rândul său, directorul departamentului de plăți din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Victor Șușu, a anunțat că BNM a emis aviz negativ asupra acestui proiect de lege, precizând că, este de acord că mărimea comisioanelor este mare, dar acest subiect „trebuie discutat cu atenție”.
Precizăm că, anterior și AmCham si-a exprimat poziția față de aceste modificări, prin adresarea unei scrisori deschise conducerii de vârf a țării, guvernatorului BNM și altor entități ale statului, unde și-a exprimat îngrijorarea față de efectele nefaste, care ar putea apărea în cazul votării unor astfel de „îmbunătățiri” a legislației.
Amintim că, la începutul lunii iunie curent, Dumitru Alaiba, a anunțat despre lansarea proiectului de lege e plafonare a comisioanelor bancare la plățile cu cardul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, care ar urma să ajungă la 0,5% sau 5 lei, în comparație cu maxim 3% cât sunt în prezent pe piață.
În opinia autorului, această măsură ar putea ajuta IMM-urile să economisească sume bani pe care ulterior să-i utilizeze în dezvoltarea afacerilor lor.